Home

Achtergrond

Dienst Regelingen werkt aan mestboetes

De eerste controles vanwege de mestwetgeving zijn dit najaar weer in volle gang. De agrariërs die meer meststoffen uitrijden dan is toegestaan of hun mestafzet niet op de juiste wijze verantwoorden, krijgen vanaf begin oktober 2007 bericht van Dienst Regelingen.

Bij een geconstateerde overtreding stuurt Dienst Regelingen een bericht dat deze van plan is een boete op te leggen. In de brief staat de berekening van de mogelijke boete. De ondernemer krijgt hierbij de gelegenheid zijn of haar zienswijze op de berekening duidelijk te maken.

In de huidige mestwetgeving staat het stelsel van gebruiksnormen centraal. Deze normen geven aan hoeveel stikstof en fosfaat de onderneming jaarlijks op het land mag brengen in de vorm van dierlijke en andere meststoffen. Dienst Regelingen en de Algemene Inspectie Dienst controleren deze bemesting en of de bedrijven hun overtollige mest verantwoord afzetten.

Verdere informatie is te vinden op de site van Het LNV-Loket. Een aardige toelichting op komende handhaving van de meststoffenwet is te lezen op de site van Hendrix UTD. Het betoogt dat de bewijslast bij de agrariër ligt en dat de administratie (met onder andere de mestboekhouding) zijn papieren advocaat is.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘mest’

Meer informatie Het LNV-Loket over ‘Mest’

Meer informatie Hendrix-UTD, W&R: Dienst Regelingen maakt voornemens tot opleggen (mest)boetes bekend

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.