Home

Achtergrond 522 x bekeken

'Die grote machines zijn een gevaar op de weg'

André Oosting woont sinds 2 jaar op 400 meter afstand van ons bedrijf in een vrijstaande boerenbungalow. Hij werkt als vertegenwoordiger in de staalbouw. André en zijn vrouw Ria zijn beiden afkomstig uit het Westen, hebben geen ervaring met het buitengebied en al helemaal niet met “boeren” als buren. Ze hebben een duidelijke mening en uitten deze dan ook graag.

André, wat was je eerste gedachte toen je zag dat je naast een boerderij met melkkoeien en varkens kwam te wonen?
..Ik had natuurlijk wel vaak agrarische bedrijven gezien. Het was voor mij dan ook geen probleem om naast een boerenbedrijf te komen wonen. Wel weet ik nog dat we schrokken van de overheersende lucht afkomstig van de varkensstallen.’’

Waarom hebben jullie desondanks dan toch besloten om op deze plek te komen wonen?
..Voor ons waren andere factoren belangrijker. Het buitenaf wonen, de prachtige natuur in deze omgeving, de aardige mensen in de buurt en een verkorting van de woon-werk afstand waren voor ons doorslaggevend om te kiezen voor deze plek. De varkenslucht is niet constant aanwezig. We zijn er inmiddels zelfs aan gewend!’’

Hoe staat het met de geluidshinder? Ik kan me namelijk nog een moment herinneren dat je me belde om te vragen wat er toch aan de hand was vanwege het lawaai in de stal.
,,Ook hierbij is gewenning van belang. De eerste weken hoor je ieder afwijkend geluid en vraag je jezelf af waar dat vandaan komt. Ondertussen zijn alle ‘boerengeluiden’ ons bekend. Zolang er geen varkens of koeien naast mijn raam staan te schreeuwen en mijn nachtrust niet wordt verstoord ondervind ik geen hinder van het vee en de machines.’’

Nu je toch de machines noemt, wat vind je van de landbouwmachines op het huidige boerenbedrijf en in het verkeer?
,,Ik zie steeds grotere en snellere tractoren en machines. Het zijn langzamerhand gevaren op de weg. Na de geboorte van onze dochter heb ik om het hele huisperceel een hekwerk geplaatst. Inmiddels maakt ze haar eerste stapjes. Ik moet er niet aan denken dat we haar uit het oog verliezen terwijl er weer zo’n grote landbouwmachine passeert….’’

De media staan bol van de varkensflats. Wat is hierover jouw mening?
,,Elke branche in Nederland kent mega-bedrijven. Nu deze trend ook in de varkenshouderij lijkt te zijn ingezet, vindt menigeen het waanzin. Zolang er eisen worden gesteld, zodat het milieu en de buurtbewoners er geen hinder van ondervinden, lijkt het mij geen probleem.’’
Thijs Veltkamp

Of registreer je om te kunnen reageren.