Home

Achtergrond 163 x bekeken

Derde primaatsoorten met uitsterven bedreigd

Bijna een derde deel van de primaatsoorten in de wereld wordt bedreigd met uitsterven.

Dat is de conclusie van een rapport dat de milieuorganisatie International Primatological Society (IPS) vandaag in het Chinese Hainan heeft gepresenteerd, aldus de BBC.

Primaten zijn hoog ontwikkelde zoogdieren, waartoe ook de mens behoort. In totaal zijn er 230 soorten. Wetenschappers waarschuwen al decennia voor het uitsterven van diersoorten. Maar onderzoekers in dit rapport zeggen zich vooral zorgen te maken om een aantal apensoorten, omdat ze zo dicht bij de mens staan.

Volgens de onderzoekers is het vooral slecht gesteld met Hainan gibbon in China en de Miss Waldron's rode franjeaap (of Miss Waldron's rode colobusaap) in Ivoorkust. Apensoorten in Azië worden vooral met uitsterven bedreigd als gevolg van ontbossing en jacht.

De milieuorganisatie Unep van de Verenigde Naties luidde deze week ook de noodklok. Door milieuverontreiniging, ontbossing en overbevissing wordt de gezondheid en het welzijn van de mens direct bedreigd. In haar nieuwste rapport betreurt de organisatie vooral dat er zo weinig gedaan wordt het tij te keren. Nieuwe milieuproblemen stapelen zich hierdoor op al bestaande kwesties die nog niet zijn opgelost. Volgens Unep gaat de leefwijze van mensen in de rijke landen ten kosten van de bewoners van ontwikkelingslanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.