Home

Achtergrond

Defensieministers bijeen in Noordwijk

In Noordwijk ontvangt minister van Defensie Eimert van Middelkoop vandaag en morgen collega's van 25 NAVO-lidstaten en zijn Afghaanse en Macedonische collega's.

Ze komen naar Nederland voor een informele vergadering van de NAVO. Alleen de minister van IJsland ontbreekt. De Australiërs konden niet komen, maar doen via een videoconferentie mee aan de gesprekken.

Tijdens de vergadering zal worden gesproken over de missie in Afghanistan, waar in totaal 37 landen met ruim 40.000 militairen aan meedoen. De een met wat meer mensen dan de ander: IJsland heeft er momenteel elf militairen en Luxemburg negen. Maar Turkije heeft er 1220, Nederland ongeveer 1600, Engeland 7740 en de Verenigde Staten ruim 15.100 militairen.

Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de bijeenkomst zal dan ook de verdeling van de lasten en de financiële kosten van de missie in Afghanistan zijn. Want wie troepen stuurt moet ook de hoge kosten van slijtend en stuk gaand materieel zelf betalen. Ook de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Wereldbank zijn uitgenodigd om over de missie te komen praten.

Maar voorzitter Jaap de Hoop Scheffer, de hoogste politieke baas van de NAVO, wil ook nog praten over Kosovo en over de toekomst van de NAVO. Want Afghanistan belast de lidstaten zo zwaar, dat het maar de vraag is of de snelle reactiemacht voor crisissen NRF in stand kan blijven.

Tot slot zal nog met de Russische minister Anatoli Serjoekov op een zogenoemde NAVO-Rusland-raad gesproken worden over onder meer Afghanistan, een anti-raketscherm, de uitbreiding van de NAVO en Kosovo.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.