Home

Achtergrond

De wereldschool

Het Franse schoolsysteem staat ons niet zo aan. Extra lessen zijn nodig. Onze kinderen krijgen Nederlandse les via internet. Kosten: ruim €1.000 per kind per jaar.

Onze kinderen gaan naar college, een soort middenschool. Het is een verplicht station voor alle Franse kinderen van 11 tot 14 jaar. Er wordt één soort onderwijs gegeven op één niveau. De Franse overheid heeft het credo 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' wel erg selectief gehanteerd. Vrijheid van onderwijs is er niet, alles wordt door de staat bepaald, met als doel de gelijkheid voor alle fransen. Jammer genoeg zijn niet alle kinderen hetzelfde. De middenmoot redt zich wel, maar te veel kinderen vallen al vroeg uit de boot en de betere leerlingen gaan zich vervelen.

Leraar op afstand

De enige mogelijkheid voor scholen om leerlingen iets extras te bieden en zich te onderscheiden van de andere scholen is om extra keuzevakken aan te bieden zoals een tweede taal, muziek of sport. Helaas is er geen mogelijkheid om Nederlands als extra taal te kiezen. Hoewel onze kinderen hier zijn geboren spreken en lezen ze goed Nederlands. In huis wordt Nederlands gesproken en via de schotel komt de Nederlandse televisie binnen. Ondertiteling is een prefecte manier om Nederlands te leren. Toch wilden we ze een goede basis geven. Zelf hebben we ze de 'boom, roos, vis' methode geleerd, maar op brugklasniveau schieten we tekort. Na enig speurwerk vonden we op internet De Wereldschool. Dat is een onderwijsinstelling die les geeft op afstand. Het is bedoeld voor kinderen die (tijdelijk) in het buitenland wonen of om een andere reden niet naar school kunnen. Omdat het onderwijspakket hetzelfde is als in Nederland kunnen ze elk moment weer de school oppakken bij terugkomst. Er is een leraar die via internet de vorderingen volgt.

Prijzig onderwijs

Voor onze kinderen hebben we alleen het vak Nederlands genomen. Dat kost ze ongeveer drie uur per week. Hun Nederlands is er erg door vooruit gegaan en het leuke is dat ze er ook op school voordeel bij hebben bij Duitse les.
Het is wel erg duur. Meer dan €1.000 per vak per schooljaar. En wij hebben geen werkgever die dat wel voor zijn rekening neemt. We zien later wel of ze er iets mee gaan doen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.