Home

Achtergrond 3 reacties

'Dassen ruimen in strijd tegen rundertbc'

De 'hoofd wetenschapper' van de Britse regering, Sir David King, heeft geadviseerd om dassen te ruimen in de strijd tegen de zich nog steeds uitbreidende rundertbc.

Volgens King kan dat doeltreffend zijn in regio's die duidelijk zijn begrensd, bijvoorbeeld door brede autowegen of door de zee. King's verrassende advies in de al jaren durende discussie tussen de veehouders en de natuurbeschermers volgt op een eerder uitgebreid wetenschappelijk rapport waarin stond dat ruimen van dassen niet veel zou uithalen tegen rundertbc.

''Ik heb dat rapport samen met vijf andere wetenschappers beoordeeld. Het is duidelijk dat dassen een voortdurende bron van besmetting vormen en in sommige regio's verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de nieuwe gevallen. Het beheren van de veestapel blijft van groot belang maar onder bepaalde omstandigheden kan het verwijderen van de dassen leiden tot vermindering van rundertbc,'' aldus King.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wouter

  Kunnen ze die dassen niet gewoon verhuizen naar het vondelpark?Leuk voor de dagjesmensen daar.

 • no-profile-image

  Jean Vaassen

  Daar gaan we weer. Lijkt een beetje op de opwarmingsdiscussie: wat niet in de kraam te pas komt, wordt bestreden met z.g wetenschappelijke rapporten. Zo blijkt de opwarming van de aarde telkens weer niet veroorzaakt te worden door uitstoot van CO2. Zo blijkt ook telkens weer dat de dassen de grote boosdoeners zijn als het om runder - tbc gaat. In Engeland tenminste.

 • no-profile-image

  hendrikus

  afschieten die dassen.of hebben ze daar geen jagers

Of registreer je om te kunnen reageren.