Home

Achtergrond 2 reacties

DOC Kaas verhoogt melkprijs met 2 euro

Zuivelcoöperatie DOC Kaas in Hoogeveen verhoogt haar voorschotmelkprijs voor deze maand met 2 euro per 100 kilo ten opzichte van vorige maand.

De voorschotmelkprijs komt volgens de berekening van het Agrarisch Dagblad op € 44,49 per 100 kilo exclusief btw bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit en een melkquotum van 500.000 kilo. De kaascoöperatie betaalt daarmee bijna 15 euro per 100 kilo melk meer dan in oktober 2006.

De melkprijsstijging bij DOC Kaas vlakt wat af. In augustus en september van dit jaar verhoogde de kaascoöperatie haar voorschotmelkprijs met 5 euro per 100 kilo ten opzichte van de maanden daarvoor. De opbrengsten van kaas en weipoeder stijgen niet zo snel meer, waardoor de voorschotmelkprijs van DOC Kaas automatisch ook niet meer zo snel stijgt.

Door de forse stijging van de voorschotmelkprijs in de afgelopen maanden betaalt de kaascoöperatie dit jaar tot en met oktober gemiddeld 5 euro per 100 kilo melk meer dan in de eerste tien maanden van vorig jaar. De gemiddelde voorschotmelkprijs ligt dit jaar tot nu toe op € 32,15 per 100 kilo. Vorig jaar lag dat gemiddelde in dezelfde periode nog op € 27,14 per 100 kilo.

De voorschotmelkprijs van DOC kaas stijgt sneller dan die van Cono Kaasmakers. Deze kaascoöperatie in Beemster betaalt
tot oktober dit jaar € 3,53 per 100 kilo meer voor de melk dan in dezelfde periode vorig jaar. De voorschotprijs van Cono Kaasmakers ligt dit jaar tot nu toe gemiddeld op € 30,21 per 100 kilo melk. Vorig jaar was dat € 26,68 per 100 kilo.

Ook Friesland Foods kan de stijging van de voorschotmelkprijs van DOC Kaas niet bijbenen. De gemiddelde melkprijs van dit concern steeg dit jaar tot nu toe met € 3,17 naar € 30,72 per 100 kilo ten opzichte van vorig jaar. Toen lag het gemiddelde op € 27,55 per 100 kilo. Van de overige zuivelondernemingen zijn de voorschotprijzen van oktober van dit jaar nog niet bekend. Tot en met september van dit jaar realiseerde Nemelco dit jaar de grootste stijging van de voorschotmelkprijs met € 3,83 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  trotse cono veehouder

  de prijs van doc verglijken met cono op deze manier klopt niet. Cono is namelijk een fabriek waar je je kunt onderscheiden door laag kiemgetal,laagcelgetal,geen+- voor boterzuur,laag zuurtegraad vet, en natuurlijk de weidepremie(en geen weidefooi zoals bij ff).In de vergelijking gaan ze uit van een cono prijs zonder bonus.

 • no-profile-image

  FF lid

  Als FF lid zitten we met ons bedrijf 10 km van de DOC fabriek te Hoogeveen.
  DOC voert haar melk over grote afstanden aan, waarvan een groot deel uit Duitsland. De hypermoderne kaasfabriek produceert zeer efficient verschillende soorten kaas voor diverse
  kaashandels. Verbazingwekkend dat Frico van FF met al hun merken en marktstrategie niet in staat is de zelfde prestatie op kaasgebied te presteren als DOC. We houden de ontwikkelingen bij DOC nauwlettend in de gaten. Wanneer dit zo door gaat, stappen we over op DOC. Een aantal collega's ging ons al voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.