Home

Achtergrond 249 x bekeken 7 reacties

Cosun verwacht lagere bietenprijs

Coöperatie Cosun verwacht dat de bietenprijs zo'n 10 euro per ton lager uitvalt dan over de oogst van 2006.

Dat is een daling van 20 procent. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Cosun minder geld terug krijgt van de EU.

Over de oogst van 2006 kwam de bietenprijs op €49,05 per ton. Cosun houdt rekening met een daling van 10 euro voor de oogst van dit jaar. Een woordvoerster van de coöperatie geeft een aantal redenen voor de verwachte daling. ”De EU legt de suikerindustrie heffingen op. Een deel daarvan wordt later terug betaald, maar die terugbetaling valt voor de huidige campagne lager uit. Dat scheelt ongeveer 4 euro per ton bieten.”

Daarnaast wordt een deel van de teruggave van de heffingen verrekend met de ledentoeslag, zegt de woordvoerster. ”Dat verlaagt de bietenprijs met nog eens €1,50 per ton. En de EU verlaagt de minimum bietenprijs met 3 euro. Dat is samen een prijsverlaging van €8,50 euro per ton bieten, waar Cosun geen enkele invloed op heeft.”

De suikerbietenprijs wordt verder gedrukt doordat Cosun de suikerdivisie van CSM heeft overgenomen, zegt de woordvoerster. ”Wij verwachten dat de totale ledentoeslag in 2007 op hetzelfde niveau zal blijven als in 2006. Maar door de overname van CSM-Suiker hebben we 50 procent meer bieten. Dat betekent dat de winst per ton bieten omlaag gaat. Als je dat er ook bij telt, komen we op een prijsverlaging van ongeveer 10 euro per ton bieten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Het wrange is alleen dat de bedoelde positieve effecten voor de derde wereld met name terecht komen in Zuid-Amerika bij grootgrondbezitters.

 • no-profile-image

  jeanw.

  We kunnen ervan uitgaan dat we teveel
  produceren.Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat elk jaar meer c-suiker
  opde markt komt.Die wordt geproduceerd
  tegen een lagere vergoeding en komt evengoed op de markt.Als we eens v.a.
  nu zouden afspreken dat de c-produktie
  niet meer betaald wordt en dus ook niet geleverd wordt d.w.z. we leveren minder
  totaal bieten. Gevolg
  produkt wordt schaarser dus steiging
  van A-prijs. En is dat niet wat iedereen
  wil-efficienter werken met betere prijs.

 • no-profile-image

  Henk

  Minder bietengeld ja? En hoe zit het dan met de belachelijke dure perspulp? Ik neem aan dat Cosun ook hierin haar graantje meepikt en dit doorsluist naar haar telers!

 • no-profile-image

  Rosemarie oude luttikhuis-merz

  op een bijeenkomst over duurzame energie leerden wij dat suikerbieten een veel hoger netto rendement hebben als energiegewas dan bijv. koolzaad, tarwe of mais. hoe kan het dan dat die mogelijkheid niet of nauwelijks wordt benut ? deze info kwam van de rabobank !

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  En de perspulp is haast niet te betalen zo duur!!!!!

 • no-profile-image

  Harry Stuut

  Met een flinke impuls van het rijk zou je een gedeelte van de suikerbieten kunnen gaan telen voor Biobrandstof, werk je mee aan een beter klimaat.
  Trouwens de grensen gaan medio 2009 toch open voor de MOL om hun suiker te kunnen exporteren naar EU.
  De EU helpt hiermee de de landbouw grootgrondbezitter nog verder in het zadel met als gevolg dat er in die landen geen suiker meer te krijgen is.
  Zijn we weer waar we waren, armen armer en rijken rijker.

 • no-profile-image

  Wessel

  Nou Rosemarie dat is simpel. Hier in Europa bulken we van de suiker waar de agrarier vergeleken met aardig geld voor beurt. Suikerbieten is trouwens het enigste gewas wat de moeite is om te telen en er iets aan te verdienen. Maar door deze overproductie worden derde wereld landen overspoelt met suiker uit europa en zo kan de landbouw daar niet ontwikkeld worden. De EU wil dit een halt toeroepen en worden subsidies en tegemoetkomingen grof vermindert om de internationale handel te bevorderen waardoor landbouw in derde wereld landen ontwikkeld kan gaan worden. Maar zoals het in de oorlog ook gaat win je met eten dus de EU wil nooit afhankelijk zijn van andere landen buiten de EU als het om eten gaat. En juist daarom zal de agrarische sector altijd blijven in Europa maar of dat ook voor Nederland geld hangt voor 100% van de 2e kamer af.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.