Home

Achtergrond 6 reacties

Correctie melkprijs wekt verbazing bij NMV-bestuur

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond is verbaasd over het besluit van Friesland Foods om de marktconforme melkprijs van 2006 te corrigeren.

De verlaging van 35 cent per 100 kilo laat zich volgens voorzitter Peter ten Hoeve moeilijk rijmen met het streven van de zuivelonderneming om een marktconforme melkprijs uit te keren.

Friesland Foods kondigde afgelopen vrijdag aan dat de definitieve melkprijs over boekjaar 2006 lager uitvalt dan in het voorjaar bekendgemaakt. De aanpassing wordt noodzakelijk geacht omdat indexonderneming Nordmilch geld uit het eigen vermogen heeft gehaald ten gunste van de melkprijs. Naar het oordeel van Friesland Foods is de melkprijs daarmee niet meer volledig conform de marktontwikkeling.

De NMV is het daar niet mee eens. "Het eigen vermogen van Nordmilch is ook afkomstig uit de zuivelmarkt. Deze coöperatie heeft de reserves opgebouwd door opbrengsten niet meteen in de melkprijs te stoppen, maar door ze te reserveren. Ik vind het heel frappant dat Friesland Foods meent dat een dereservering niet als melkgeld kan worden beschouwd", stelt Ten Hoeve.

De NMV-voorzitter wijst op Campina, dat vorig jaar een cent melkgeld uitkeerde aan de veehouders, terwijl het een boekwinst betrof die voortkwam uit een joint-venture met de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra. Voor die boekwinst corrigeerde Friesland Foods niet. "Je kunt je afvragen of die cent wel door Campina in de markt is verdiend", aldus Ten Hoeve.

René van Buitenen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit

  @ Adgar
  Omdat denk ik, het bestuur van friesland foods grotendeels bestaat uit lto leden, die steken de kop in 1 zak

 • no-profile-image

  veehandelaar

  Tactisch zeer goed getimed van de zuivelonderneming. Eerst wachten totdat de opzegtermijn voor beëindigen melkleveren is verlopen en dan met het slechte nieuws komen. Raadsel; wat is het verschil tussen een nest jonge konijntjes en coöperatieboeren? Bij een nest jonge konijntjes gaan na een paar weken de ogen al open........ Ik ben benieud naar de melkprijsontwikkeling bij de grote "coöperaties" t.o.v. de vrije markt.......

 • no-profile-image

  adger

  Ik ben het eens met de voorzitter van de NMV.
  Ik vroeg me ook al af waarom FDF opeens de melkprijs 2006 met 0,35 ct verlaagt omwille northmilg.
  Mijn vraag is dan ook ,hebben we in de afgelopen jaren dan te weinig melkgeld gebeurt?, omdat northmilg de jaren daarvoor melkgeld

  in de reserves heeft gestopt?.
  Conclusie volgens mij deugt de MC melkprijs vanFDF totaal niet.
  En waarom hoor ik LTO hier niet over?.

 • no-profile-image

  marco

  Ik heb de melkgeld regelement er op na geslagen en ik kan niets vinden over melkprestatieprijs of aanpassing van mcm tav geld die niet door vermarkting van melk tot stand is gebracht. Ik heb grote twijfels of dit wel regelmentair is toe gestaan.
  Bestuur van RFF doelt op geld van het eigenvermogen van Nordmilch dat in de uitbetaalde melkprijs verwerkt is. Als dit is toegestaan dan werkt het ook andersom nl: alle index bedrijven halen een deel van de melkprijs af en voegen dat toe aan het eigenvermogen (reservering).
  Waarom doet Rff dit kun je afvragen. Feiten zijn dat Rff achter loopt met z'n huidige voorschotmelkprijs. In mei moet Rff met aanzienelijke nabetaling komen.
  Kennelijk is er alles aan gelegen om de uitbetaling zo laag mogelijk te houden
  Over een coöperatie gesproken foei!!!!!!.

 • no-profile-image

  c.vanbaren

  naar mijn mening zijn de leiders van frieslandfoods over het paard getilde jongens, ze willen het onderste uit de kan niet bij de afnemers, maar bij de leveransier de boeren die houden toch wel hun mond jammer hoor!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  aandeelhouder

  Het geld moet naar de aandeelhouders, die hebben er het meest recht op

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.