Home

Achtergrond 2 reacties

Contractprijzen industriegroenten 35 procent hoger

De telers van industriegroenten krijgen contractprijzen die ongeveer 35 procent hoger zijn dan dit jaar.

De conservenindustrie moet meer betalen omdat akkerbouwers anders overstappen op de graanteelt.

De stijging van de contractprijzen komt bij Hak Jonker Fris op zo’n 35 procent, zegt Marko Wolthuis, inkoper grondstoffen bij het conservenbedrijf. "Dat geldt voor de hoofdteelten. Als telers een dubbelteelt hebben, waarbij bijvoorbeeld spinazie wordt verbouwd vóór een andere teelt, is sprake van een verhoging van rond de 20 procent. Wij verwachten voldoende areaal te kunnen contracteren voor volgend jaar."

Directeur Edo Stouten van Bonduelle Benelux gaat uit van een stijging van de contractprijs van 30 tot 50 procent. "Dat geldt voor ons inkoopgebied in Europa. Gemiddeld praat je dan over een prijsstijging van 1.000 euro per hectare, maar het hangt sterk af van de regio. De onderhandelingen in Nederland lopen nog, maar dat zal niet veel anders uitpakken."

Laarakker Groenteverwerking onderhandelt nog met de telers, zegt directeur Frank Laarakker. "De stijging van de contractprijzen gaat ook bij ons richting 35 procent voor de hoofdteelten. Ik verwacht dat we voldoende areaal kunnen contracteren."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    oomen

    mooie belofte,s en hard nodig ook.maar als een dubbelteelt nu in prijsstijging achterblijft,maar wel 2 maal de risico,s dan maar geen dubbelteelt enalle prijzen met 35 tot 50 % omhoog.

  • no-profile-image

    Joris

    De conserven industrie bobo's moeten NU eens rond gaan rijden op de akkers. Er word nu ontzettend veel tarwe ingezaaid,of te wel jullie areaal kan wel eens veel lager komen te liggen wat jullie wensen/verwachten...veel boeren gaan het rustiger aan doen ,en terecht .

Of registreer je om te kunnen reageren.