Home

Achtergrond 230 x bekeken

Contractprijs erwten 25 tot 30 procent hoger

Oerlemans Foods verhoogt de contractprijs voor erwten volgend jaar met 25 tot 30 procent, afhankelijk van de contractvoorwaarden.

Voor de andere producten van Oerlemans is de nieuwe contractprijs nog niet bekend. Daarover wordt nog onderhandeld met de telers in de vertrouwenscommissies.

Dat zegt directeur Jan Hulsen van Oerlemans. "Ons uitgangspunt is dat we de markt volgen. Het is nog niet formeel ondertekend, maar bij erwten komen we uit op een verhoging van de contractprijs met 25 tot 30 procent. De verhoging hangt af van de soort erwten en de vraag of sprake is van een voorteelt. Hiermee krijgen de telers een ruime risicodekking ten opzichte van de graanteelt. Deze verhoging van de contractprijs voor erwten tekent zich ook af in Frankrijk en België."

Volgens Hulsen moet Oerlemans wel meer moeite doen dan in andere jaren om voldoende areaal onder contract te krijgen. "Maar ik heb er vertrouwen in dat dat lukt."

De LTO-werkgroep Industriegroenten vindt dat de contractprijs de ontwikkelingen bij de graanprijs moet volgen, zegt voorzitter Jan Roefs. "De meeste vertrouwenscommissies zijn nog niet uitonderhandeld over de teeltcontracten voor volgend jaar. Het teeltrisico moet in ieder geval evenwichtiger worden verdeeld."

Of registreer je om te kunnen reageren.