Home

Achtergrond 166 x bekeken

Consument blijft pessimistisch

De Nederlandse consument is nog altijd pessimistisch over het economische klimaat.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De index voor het consumentenvertrouwen bleef in oktober op minus 1, gelijk aan de stand in september. In de vorige maand liet de graadmeter de scherpste daling ooit zien, vooral door de onrust op de financiële markten die de kredietcrisis in de Verenigde Staten teweeg bracht.

Een woordvoerder van het CBS signaleert een naijleffect. "In september zorgde de kredietcrisis voor een scherpe daling van het vertrouwen in de ontwikkeling van de economie, maar bleef de perceptie over de eigen situatie min of meer gelijk. Nu zie je een verbetering van het vertrouwen in de economie, maar is men minder positief over de eigen financiën. Dat uit zich vooral in een lagere bereidheid om grote aankopen te doen.''

Volgens het CBS waren de consumenten in oktober iets minder negatief over het economisch klimaat, maar nam de koopbereidheid licht af. Per saldo veranderde er niets aan het consumentenvertrouwen.

Het statistiekbureau maakte verder bekend dat het vertrouwen onder producenten positief bleef. De index kwam in oktober uit op 8,6 tegenover 7,5 in september. Volgens het CBS ligt de stemmingsindicator voor de industrie sinds medio 2006 op een hoog niveau.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat het aantal orders is gestegen was, net als in september, hoger dan het aantal producenten dat het aantal opdrachten zag dalen. Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid was het merendeel van de ondernemers opnieuw positief.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.