Home

Achtergrond

Coalitie vrijwel rond in Polen

Ruim een week na de Poolse parlementsverkiezingen hebben het liberale Burgerplatform (PO) van Donald Tusk en de gematigde boerenpartij PSL overeenstemming bereikt over de vorming van een coalitie.

Over de laatste details wordt gepraat. Dat zei Tusk dinsdag na afloop van besprekingen met PSL-leider Waldemar Pawlak.

Volgens Tusk blijkt uit de voorspoedige onderhandelingen dat PO en PSL, die nu al op lokaal niveau veel samenwerken, grote overeenkomsten in standpunten hebben. Details over het regeerakkoord dat wordt opgesteld gaf hij niet.

De huidige conservatieve regering onder leiding van premier Jaroslaw Kaczynski, de grote verliezer van de vervroegde stembusgang, treedt op 5 november officieel af. Zijn tweelingbroer, president Lech Kaczynski, heeft dan twee weken de tijd om een nieuwe premier te benoemen. Dat wordt vrijwel zeker Tusk als verkiezingswinnaar en leider van de grootste partij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.