Home

Achtergrond 258 x bekeken 4 reacties

China zet vol in op aardappelteelt

China gaat de teelt van aardappelen en de verwerking ervan fors stimuleren. Het aardappelareaal moet in drie jaar tijd met 1,67 miljoen hectare toenemen naar 6,67 miljoen hectare.

China wil zo de onafhankelijkheid op akkerbouwgebied veiligstellen en de inkomens van boeren verbeteren. De groeiende bevolking dwingt het land daartoe. Een groot deel van nog te ontginnen land is niet geschikt voor de teelt van bijvoorbeeld rijst of andere granen. China zet daarom in op de teelt van aardappels, die droogte beter weerstaan en ook in koudere gebieden geteeld kunnen worden.

De aardappel is al bezig aan een opmars in het consumptiepatroon van met name rijkere Chinezen. De overheid benadrukt dat het product een langere industriële keten kent dan bijvoorbeeld rijst. Ook daar wil Peking in investeren.

De eerste stap is tien demonstratieprojecten in vijf Zuid-Chinese provincies deze winter. Deze beslaan per stuk 666 hectare, waar hetzelfde pootgoed wordt ingezaaid en waar dezelfde kunstmest, technieken en oogstmethoden worden gehanteerd.

De aanpak moet ertoe leiden dat niet alleen het aardappelareaal sterk in omvang toeneemt, maar ook de opbrengst per hectare en het aandeel aardappelen dat wordt verwerkt. De opbrengst per hectare moet volgens de overheid in 2010 1200 kilo bedragen, 200 meer dan nu. Een vijfde van de oogst moet in 2010 door de industrie worden verwerkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om opbrengst per mu (Chinese oppervlakte eenheid). 1 mu = 1/15 ha.

 • no-profile-image

  DJ

  1200 kg aardappels per hectare lijkt me wel heel erg weinig.

 • no-profile-image

  Hans

  Lijkt me ook niet te kloppen deze 1,2 ton per hectare.....

 • no-profile-image

  pietje snot

  viiiind in niet kloppen>>>>


  hvj mijsel;f

Of registreer je om te kunnen reageren.