Home

Achtergrond 1 reactie

’Certificaat duurzame palmolie dichtbij’

Een internationaal certificaat voor de duurzame productie van palmolie is dichtbij.

De zogenoemde Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RPSO), waarin afgevaardigden van de palmolie-industrie uit de hele wereld zijn vertegenwoordigd, besluit in de derde week van november in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur over de voorwaarden. Het certificeren van bedrijven kan dan van start gaan.

Dat zei maandag Derom Bangun, voorzitter van de Indonesian Palm Oil Association, die met de Indonesische landbouwminister Anton Apriyantono in Nederland is om te praten over onder meer de duurzame ontwikkeling van de Indonesische palmolie-industrie. Onlangs ontstond ophef rondom het steeds grootschaliger gebruik van palmolie toen bleek dat het gebrek aan duidelijke regels de illegale kap van tropisch regenwoud in de hand werkt.

Bedrijven als energiebedrijf Essent, dat de palmolie in zijn centrales wil gebruiken om stroom op een schonere manier op te wekken, schortte de import van Indonesische palmolie op. Europese regeringen werden voorzichtiger met subsidies.

Nederland is een belangrijk land voor de Indonesische palmolie-industrie. De bulk van de palmolie voor de Europese markt – 10 procent van de totale palmolieproductie van Indonesië, oftewel 1,5 à 1,8 miljoen ton per jaar – komt via de haven van Rotterdam Europa binnen. Afhankelijk van het beleid in Europa, dat het gebruik van biobrandstof in de strijd tegen de klimaatveranderingen stimuleert, kan deze hoeveelheid met 5 à 8 procent per jaar toenemen, zo verwacht Bangun.

Voor de Indonesiërs, samen met Maleisië verantwoordelijk voor zo’n 85 procent van de wereldwijde palmolieproductie, is de palmolie-industrie de afgelopen jaren uitgegroeid tot een serieuze industrie die helpt bij het terugdringen van werkloosheid en armoede. Zo’n 22 miljoen mensen vinden er werk. Het is dan ook geen wonder dat de landen er op gebrand zijn de industrie te zuiveren van illegaliteit en schade aan milieu.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jac

    certificaat voor duurzame palmolie lijkt mij erg wenselijk.
    Ik moest bij het lezen van dit artikel ineens denken aan wat mijn broer (woont in Brazilie) afgelopen weekend zei, namelijk dat de ABN AMRO in het noorden van Brazilie bossen aan het kappen is om daar oliepalmen te gaan planten. Het "leuke"daar aan vindt ik dat het gebeurd met geld van mensen die denken bewust te beleggen, groen beleggen noemt men dat. hahaha

Of registreer je om te kunnen reageren.