Home

Achtergrond 14 reacties

Campina-topman tempert jubelstemming zuivelmarkt

Topman Tiny Sanders van zuivelcoöperatie Campina tempert de hooggespannen verwachtingen bij veehouders over de verdere ontwikkeling van de melkprijs.

"Ik hoor nu mensen roepen dat de melkprijs nog eens met 7 cent omhoog moet. Als we zo doorgaan volgt een bloedbad. Het mechanisme om dat bloedbad te voorkomen, de interventie, is er niet meer", zegt Sanders in een interview met het weekblad Boerderij dat vandaag verschijnt.

Zonder concrete verwachtingen te geven over het verloop van de markt uit de Campina-directeur wel zijn zorgen over een eventuele trendbreuk. "Nu moeten we ook leren zo goed mogelijk te reageren op een neerwaartse trend. Daar zit een buitengewoon punt van de zorg. De vraaguitval is groot. Verwerkers, dus klanten van de zuivelindustrie, zijn bezig over te stappen op andere producten dan zuivel, omdat zuivel te duur is geworden. We moeten dus nu verstandig zijn."

Sanders is kritisch op boeren die de coöperatie verruilen voor handelaren die een hogere melkprijs zouden betalen. "Ik zie boeren naar handelaren gaan die in het verleden boeren failliet hebben achtergelaten. Het zijn opruiers."

René van Buitenen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrit

  Lees nou eens eerst rustig het gehele interview met Sanders in de boerderij voordat er uitspraken worden gedaan.
  Ik denk dat dhr Sanders op veel punten gelijk heeft ook op het punt van de melkhandelaren. Het is alleen niet verstandig om daar namen te noemen.
  Degene die als lid hebben opgezegd bij zowel FF als Campina zullen zelf wel onderzoek hebben gedaan naar de betrouwbaarheid van de melkhandelaren!??? Tenminste dat hoop ik voor ze, echter een handelaar verdient altijd geld zowel in goede als slechte tijden. Het klinkt altijd wel erg stoer om te roepen dat je een betere prijs krijgt dan een ander maar continuiteit is voor de meeste boeren beter als altijd de hoogste prijs en een groot risico!!

 • no-profile-image

  bijna ex-Campina lid

  wat zullen AH en de andere supermarkten weer blij zijn om deze strategische blunders weer te lezen.
  geen sterke actie van een handelaar in melk.
  Ga eens uit van eigen kracht heer Sanders!!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Sanders is ons knechtje en moet zorgen voor een zo hoog mogelijke melkprijs. Als hem dat niet aanstaat kan hij beter opstappen

 • no-profile-image

  kees

  Ieselmuden forever.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  In dit verhaal en vooral samen met de reacties, krijg een beetje het gevoel dat het gaat over wie gelijk heeft of gelijk krijgt.
  Naar mijn idee kan de zuivel de prijs niet verder verhogen, dan het punt waarop zuivelvervangers voor de afnemers interessant worden. Is dit punt bereikt dan is de weg naar verdere ontwikkeling in dezen open en zal de melkvraag dalen.
  Verhalen van er zijn nog zoveel kindertjes die geen melk krijgen, helaas deze hebben het geld niet voor goedkope laat staan dure melk.
  Nu de wereldmarkt zijn invloed lijkt te doen gelden op de zuivelmarkt zal iedere voorstande van het systeem zeggen;"Zie je wel we hadden gelijk". Maar over enkele jaren zal zich weer een kentering aandienen, in landen met een vrijhandel in dezen is dit steeds gebeurd.
  Ik zou willen zeggen tegen de leden v.d. co-op vraag eens waar de winsten blijven van de buitenlandse dochters?? Ziet u hier iets van terug? Of ziet u alleen de (aanloop) verliezen op uw afrekening opduiken?
  Hier is samen met een goede toekomst visie meer te halen dan via de korte termijn politiek, zoals ook politiek Den Haag ons reeds vele termijnen van 4 jaar voorhoudt.
  Dit heeft de burger ook alleen maar meer kosten opgeleverd en geen honing.
  voor mij is lange termijn visie de enige weg naar DUURZAAMHEID.

 • no-profile-image

  DJ

  Vraaguitval?? Als alle andere landbouwprodukten ook duurder worden kan de gebruiker niet zomaar overschakelen naar iets anders. Minder eten en drinken is dan de enige optie.
  Bovendien geeft de europese consument nog maar ca.12 % van zijn inkomen uit aan voedsel.
  Hoeveel minder gaan mensen rijden als de benzine steeds duurder wordt; geen meter.
  In plat achterhoeks: Tiny Sanders lult uut zien nekke.

 • no-profile-image

  rene

  wat een kleinzielg gedoe van sanders t.o.v vanbakel
  hij moet nu eindelijk eens de beste prijs gaan betalen en op houden de prijzen steeds weer naar beneden te praten .
  hij had moeten zeggen we gaan ons best te doen om er nog meer uit te halen en steun nu eindelijk het ddb eens om samen een vuist te maken tegen retail

 • no-profile-image

  gli

  Een ding mag duidelijk zijn: directie en bestuur van een cooperatie zijn er in de eerste plaats om de leden goede revenuen te bezorgen. Daarbij de medewerkers normaal, d.w.z. goed te belonen en te laten werken onder goede d.w.z. normale arbeidsomstandigheden.
  Als een directeur, van welke cooperatie ook (dus inclusief een kredietcooperatie) buitengewone ambities krijgt (zeg maar: sterke neigingen om te groeien tot in het verre buitenland toe) dient een bestuur dat kritisch te beoordelen. Is het op de (middel)lange termijn echt nodig? Of vindt de directie het een uitdaging? Om te zien of, gezien zijn/haar/hun opleiding, die tegenwoordig meestal universitair is, mogelijk zelfs is gevolgd in het verre buitenland (liefst de U.S.A.),
  er meer ondernemerseer te behalen is?
  Laat bij een bestuur dan alle alarmbellen gaan rinkelen.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Deze eigenschap van de heer Sanders kennen we al. Ook toen de melkveehouders de melkpremie kregen was de heer Sanders de eerste die zei dat deze premie beslist van de toenmalige melkprijs af zou gaan.
  In plaats van mede te delen dat hij zijn best gaat doen om de melkprijs zo lang mogelijk zo hoog mogelijk te houden is hij zich nu al weer aan het indekken.
  Ik vraag mij af hoe lang deze man nog gesteund wordt door de leden? Hij is niet in staat een gesprek aan te gaan met FCDF dat tot een hogere melkprijs leidt en als deze melkprijs dan eindelijk stijgt is hij weer de eerste om hem naar beneden te kletsen.
  Maar hopelijk heeft hij goed geluisterd op het congres. Iemand zei niet de sterkste en niet de grootste regeren de markt, maar degene die het beste inspeelt op de markt.
  En een ding mag duidelijk zijn, dan moeten Campina-leden van deze meneer niet te veel verwachten.

 • no-profile-image

  Debakel

  We moeten allemaal eens even rustig op onze plek blijven en gewoon afwachten wat er de komende tijd gaat gebeuren. Omhoog ? omlaag ?

 • no-profile-image

  geert

  gaat het net een beetje beter,gaat de topman van campina lekker doemdenken. hij moet gewoon zorgen dat hij zijn leveranciers tevreden houdt, daar wordt hij voor betaald.gewoon een positief verhaal houden

 • no-profile-image

  rob

  sanders heeft groot gelijk, blijf nuchter en eis niet het uiterste want de val kan snel , diep en hard zijn en dan kunnen jullie weer janken !!!

 • no-profile-image

  Boer Jan

  Ik zou iedereen aanraden goed naar deze man te luisteren,hij heeft in het verleden(begin dit jaar)al zien aankomen dat de melkprijs onder de 30 cent zou komen.Dus dit is een kenner van de markt.Goed dat deze kenner ook nu zijn verhaal in de krant ziet en zijn concurenten met echte argumenten zwart maakt.

 • no-profile-image

  wolter

  Ik denk dat Sanders de spijker op zijn kop slaat. Hij geeft alleen maar aan dat de huidige ontwikkeling leidt tot vraaguitval. Hier hebben we op den duur niets aan. Zuivelingredienten moeten in vele gevallen gewoon concurreren met andere grondstoffen. Inspelen op de markt betekent niet op een opportunistische wijze plotseling de strategie wijzigen als gevolg van de grillen van de markt. In dat opzicht denk ik dat de tooegevoegde waarde strategie van de grote coops nog steeds toekomstproof is. De prijzen van de basisproducten (poeder) blijven echt niet op deze niveau's!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.