Home

Achtergrond 912 x bekeken 56 reacties

CDA wil polder in Noordzee

Alleen door een nieuw stuk Nederland te creëren voor de Noordzeekust is te voldoen aan alle over elkaar buitelende claims op onze schaarse grond.

Dat zegt Tweede Kamerlid Joop Atsma van het CDA, zo meldt de Telegraaf. Volgens regeringspartij CDA is het onttrekken van land aan zee, ondanks onze roemrijke historie, te lang een verzwegen discussie geweest. "Het kabinet moet serieus onderzoeken of landwinning een haalbare optie is", zegt Tweede Kamerlid Joop Atsma.

Woningbouw en bedrijfsterreinen eisen zo'n 87.700 hectare, terwijl er tussen 1989 en 2004 ook al 60.000 hectare (ter grootte van de Noordoostpolder) is veranderd in stenen. Verder zijn de ambities hoog voor natuur en infrastructuur. " Bovendien moeten we grond vrijhouden voor de rivieren die vaker buiten hun oevers treden."

Het nieuwe land biedt plek aan natuur en recreatie, maar ook aan landbouw. "De hoge voedselprijzen prikkelen akkerbouwers en veehouders om weer fiks te investeren in grotere boerderijen. Die schaalvergroting is onontkoombaar."

Het stijgende zeeniveau is geen obstakel. Een nieuwe sterk beveiligde kustprovincie helpt juist om het achterland te beschermen, aldus de CDA-politicus. "Overal in de wereld helpen Nederlandse ondernemers bij het creëren van land voor de kust. Van Hongkong tot Doebai. Doen we echter helemaal niets, dan dreigt er in Nederland enorme landhonger."

Het CDA dient de plannen in bij de behandeling van de landbouwbegroting, komende week in de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Nee Arend je moet redelijk blijven. citaat;Zo te lezen heb jij Patrick nu met twee hersencellen gereageerd,anders had je het cynisme tussen de regels wel opgemerkt...... En nu begin je over water te lullen, en toen was het allemaal cynisme.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Ik wil even reageren op t gezeur over de mogelijkheid met water. Pleur t ijsselmeer dicht mooi een grote polder zoals als ik al eerder heb genoemd 180 000 ha leuk om mee te beginnen. Dan nog een poldertje in de Noordzee t zoete water wat in het ijsselmeer hoort uit te monde zou perfect te gebruiken zijn. Verder kan je inderdaad omgekeerde osmoze toepassen om brak of zout water zoet te krijgen maar dit kost wel veel energie. Er zijn zoetwaterbronnen onder het noordzee oppervlak op bepaalde dieptes dit komt omdat de noordzee voeger geen zee was dus die kunnen ook nog aangeboord worden. Verder heeft klimrek nog een mooi systeem met waterbuffers, dus glastuinbouw kan altijd. En anders als de grond er niet geschikt is voor de land en tuinbouw dan zet je er maar huizenen industie neer, dan hoeven we daar geen goede landbouwgronden meer aan te verliezen.
  ps. roy b wil jij soms je ijsselmeer niet verliezen daar in andijk bang dat je niet meer kan gaan zwemmen? SOw wat werken moet je, dus geen tijd om te gaan zwemmen.

 • no-profile-image

  Astenaar

  Je moet als je een polder in zee maakt er juist ''de perfecte stad'' voor Randstad-bewoners op zetten, want daardoor gaan er veel mensen uit de Randstad in die stad wonen en behoud je het oude Nederlandse/ Hollandse landschap.

  (Ik bedoel met Hollandse landschap Weidegronden, vergezichten, dijkhuisjes, molens, akkerbouw, tulpenvelden in de bollenstreek etc.)

  En als de polder groot wordt bijv. net zo groot als Flevoland, dan is er ook nog genoeg landbouwgebied over.

  Maar het is dan gewoon een kwestie van goede ruimtelijke ordening en proberen rekening te houden met de toekomst!!

 • no-profile-image

  Henk

  Waarom nou weer moeilijk doen als het makkelijk kan? Plan van aanpak indeze:
  Het terugdraaien van allerlei onzinnige natuurprojecten en vernattingsplannen! Het is toch van de zotte om eerst voor veel geld eerste klas cultuurgrond om te zetten in natuur ( lees aub: onkruid en rotzooi! ) en water ( lees aub: meer ongedierte, malariamug! ), om daarna weer water om te zetten in land...
  Mijn advies als vrijwillige adviseur: Stop de aanleg van onzinnige rommel & rotzooigebieden, laat het water waar het thuis hoort; in de rivieren, polder het Markermeer in, en ontwikkel natuur aan de kust! Laat de natuurfreaks zich maar lekker uitleven in drooggelegde kwelders, schorren en andere brakke gebieden die ontstaan als we de kustlijn een stukje opschuiven!

 • no-profile-image

  Arend

  Je hebt gelijk Gerrit maar die beterwetende HAS studentjes willen graag een polder in de noordzee.Eten zeker nog hagelslag op hun brood net als kleine kinderen die weten ook niet beter.

 • no-profile-image

  theo

  ijsselmeer is nodig voor zoetwater in de toekomst komt hier mogelijk een te kort aan. Land winnen in zee dan een goed idee, misschien niet alleen voor de landbouw maar ook voor natuur er komt dan minder behoefte aan landbouw grond voor natuur op het vaste land. PS. het idee van het CDA is niet nieuw de VVD heeft enkele jaren geleden al een motie door de 2de kamer gehaald.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  En dat gecremeert moet natuurlijk Creëert zijn Word he

 • no-profile-image

  Patrick

  Arend, misschien is het een idee om jou ego in zee te laten afzinken. ik denk dat we dan ook 3000 Ha bij hebben

 • no-profile-image

  dijkgraaf

  maak maar mooi een nieuwe polder in zee. Als de randstad dan gaat verkassen naar de nieuwe polder, steken we daarna de nieuwe polder los van het vaste land. Zo krijgen wij weer wat meer ruimte.

 • no-profile-image

  Paul

  Dit is weer een ander geluid, dan die van de natuurorganisaties die Nederland weer onder water willen hebben.

 • no-profile-image

  henk

  Eindelijk een erg goed plan, en dan ook nog gelanceerd vanuit de politiek.
  Het grote probleem is dat de SP,Groen linksen de Pv/dD heel erg goed zijn in het afschieten van goede plannen. Ik wens het CDA(Atsma) ERG VEEL STERKTE.

 • no-profile-image

  Patrick

  even over de malaria mug.... http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Malaria_map.PNG

  En natuurlijk is er behoefte aan grond, maar het is wel vreemd dat hier mensen gaan zeggen dat het fout is als ze land terug geven aan natuur/water. terwijl ze 1 keer in de 10 jaar het westland en vele andere gebieden droog moeten pompen.
  Er moet land bij komen en daarbij ook natuur. kijk naar flevoland. veel landbouwgrond maar ook veel natuur. en uiteindelijk een mooi gebied.
  dat noemen ze nu evenwicht.

 • no-profile-image

  Arno

  Nederland staat geregeld half blank na hevige regenval dus wat dat betreft worden natuurorganisaties op hun wenken bediend.

 • no-profile-image

  knorine

  goed plan, maar moeten we eerst niet bij het begin beginnen. Duizende ha wordt hier verkwansteld door onder water te zetten, natuur, etc. Misschien is het beter natuur in zee te maken? Ze zeggen wel de boeren het land uit, maar als er niet genoeg ruimte is waarom gaat men zelf niet over de grens wonen. Veel goedkoper! Die milieului, Thieme en aanhang als eerste graag.

 • no-profile-image

  Freek

  Ja, noem de nieuwe provincies dan maar nieuw Groningen en nieuw Friesland

 • no-profile-image

  Arno

  Wil je de jonge gronden dan Brabant noemen?De Friezen en Groningers twijffelen niet aan het nut van nog meer brabanders met al hun varkens

 • no-profile-image

  willemsen

  Het streven is natuurlijk goed, maar een ding wat ik niet begrijp is: waarom de laatste jaren zoveel landbouwgronden (ook veeteeltgebied) een natuurbestemming hebben gekregen. Zie in Noord-oost Groningen, Tiengemeten, Gebieden langs de Waal, en zo zijn er nog velen. Wij worden steeds afhankelijke van buitenlanden, terwijl veel grondstoffen steeds schaarser worden.Waarom leggen wij ons niet toe op hoogwaardige "baktarwe" en andere langbouwprodukten van goede kwaliteit die voor onszelf te koop kunnen blijven?

 • no-profile-image

  Patrick

  Arend, je hebt het zelf over stomme boeren. Als ik jou reactie lees denk ik dat ook. Je bent de bevestiging van een vooroordeel. En straks maar weer zeiken over je negatieve imago. dat werk je zelf in de hand met deze reacties. Ik denk dat het voor de sector goed is als jij jezelf geen boer noemt.

 • no-profile-image

  dijkgraaf

  maak maar mooi een nieuwe polder in zee. Als de randstad dan gaat verkassen naar de nieuwe polder, steken we daarna de nieuwe polder los van het vaste land. Zo krijgen wij weer wat meer ruimte.

 • no-profile-image

  een ONDERNEMER

  Het 'MARKERMEER' is nog niet ingepolderd!! Nu doen!

 • no-profile-image

  Jan Wielewaal

  Waarom nieuw land? duizenden ha goede landbouwgrond is natuurgebied! (grote bende)
  Maak die grond weer landbouwgrond en er is weer genoeg.

 • no-profile-image

  Rik

  Laat eens stoppen met het opkopen van grond voor natuur. Is allemaal wel mooi maar daar heb je niks aan als je ''verhongerd''

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Patrick hoe oud en achterhaald is dat plaatje. De malaria mug heeft vroeger in Nederland gezeten, en door de vernatting van mooie natuurgebieden is de kans zeer groot dat deze terugkeert.
  http://nieuws.elseviergezondheidszorg.nl/5044-malaria-kan-in-nederland-terugkeren.html

 • no-profile-image

  Patrick

  Heey Tjeerd... plaatje is trouwens van 2003. even een stukje uit jou artikel:"Er zijn experts die denken dat het binnen twintig jaar al mogelijk is, anderen zijn van mening dat het hier dan wel heel erg warm moet worden

 • no-profile-image

  x

  Denk dat dat weer een andere discussie is. weet niet of er in nederland nog behoefte is aan meer friezen.......

 • no-profile-image

  Worldvision

  Goed idee om een polder in de Noordzee aan te leggen, alleen vind ik het plan om een polder van het Ijsselmeer te maken niet zo'n geslaagd idee, want dan zou je in Volendam langs de varkens lopen ipv. het meer en het mooie uitzicht !

  Maar je kan door die polder aan te leggen DE grootste problemen van de Randstad(en de rest van Nederland) mee kunnen oplossen bijvoorbeeld:
  - Je zou daar een nieuwe stad(met oud gebouwde binnenstad, dus niet zoals Almere!) kunnen bouwen dus minder mensen in de Randstad zelf!
  - Het Nederlands landschap behouden,
  - Het fileprobleem oplossen doordat je voorzorgsmaatregelen kunt treffen bijv. langs de snelwegen ruimte te behouden voor meer stroken
  - De woningnood voor studenten oplossen
  - Meer landbouwgebied
  - Je kan de problemen die in de Randstad ontstaan/stonden voorkomen, dus dé ''perfecte'' stad maken.

  Kortom een zeer goed idee!!

 • no-profile-image

  Arend

  Te lang hebben de mensen gedacht die stomme boeren opgerot,alles is toch in de supermarkt te koop?En nu het brood een stuiver duurder wordt moet de noordzee worden ingepolderd.Zijn ze nou helemaal van de pot gesleurd?Als er dan echt te weinig ruimte is gaan die kantoorbaners maar achter de dijk wonen.De boeren laten zich niet de zee insturen!

 • no-profile-image

  Stefan

  Arend als jij echt een boer bent dan zou je ook moeten weten dat inpolderen van een stuk noordzee ideaal zou zijn! Mooie rechte kavels, net als in de Noordoostpolder. Ideaal!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Nee Arend je moet redelijk blijven. citaat;Zo te lezen heb jij Patrick nu met twee hersencellen gereageerd,anders had je het cynisme tussen de regels wel opgemerkt...... En nu begin je over water te lullen, en toen was het allemaal cynisme.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Bouhuis jonge jij bent een Hollander en snapt t idee van inpolderen nog niet. Zit jij nu op de HAS???????? Als ik een polder droog pomp heb ik geen grond nodig uit limboland om t vol te storten. En dat de robots onze taken overnemen is gelul want der zijn altijd mensen nodig die t systeem draaiende houden. Dat er straks minder handenarbeid aan te pas komt is logisch, maar dat is toch niet t werk wat wij moeten gaan doen. En wat bedoel je met je windmolentje. Al leg je dat daar droog dat blijft daar in het ijsselpolder nog water genoeg voor de a7 plus de landbouw in het gebied ze hebben daar bij jullie toch altijd water over jongen. T is niet voor niks daar pompen of verzuipen. Dat water kan dan meteen in een Noorzeepolder gebruikt worden. En al maken we een grote polder tot aan Engeland ik vindt t allemaal best k heb toch niks met die vieze zee daar, ja op t zeeklimaat na dan. En ga maar weer snel aan je stage verder want volgens mij voer je daar ook geen hol uit.


  OW ja en dan even back to topic waar t hier over ging was die polder in de zee. Kunne ons wel illusies maken maar zolang ie er nog niet is moeten we t doen met t land wat we hebben. En dat wordt steeds minder, en als er dan een stukje bij kwam had het ook positieve effecten op iemand in zeeland Poppe want misschien verkast je buurman dan en dat cremeert weer mooi ruimte voor jou. Dus het zou niet verkeerd zijn als die er kwam maar zolang hij er niet is zullen we het er nu mee moeten doen. En ons misschien eens GEZAMELIJK verzetten tegen de dingen die ons door de strot worden geduwd want HET GEZAMELIJKE IS HIER AF EN TOE VER MAAR DAN OOK HEEL VER TE ZOEKEN.

 • no-profile-image

  pompen maar

  Goed idee IJsselmeer kan ook dooggelegd worden jah. Goede akkerbouwgrond, wie een mega stal wil plaats genoeg niemand heeft er daar last van.Vergistingsinstallatie dr bij. Grond om mest op uit te rijden genoeg. Beetje koolzaad. En het kan ook nog allemaal biologisch wie er aan wil beginnen, daar heeft men de afgelopen vijf jaar echt geen landbouw praktijken uitgevoerd.
  Idiaal toch beentje van dit soort groene praktijkjes dr bij een dan houden we daar links nederland ook nog blij mee.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Ik weet nog wel een stukkie polder van 2000 hectare, het ligt tussen de oostvaarderseplassen en het Nuldernauw

 • no-profile-image

  roy

  Gelukkig Tjeerd staat in mijn stuk ook dat ik niet bedoel dat het leegpompen van het IJsselmeer een tekort aan water voor Agriport A7 gaat worden. We hebben toch regen en regenbassins. Doe jij nou een studie aan de HAS???? Het klimaat (ach ja dat is er ook nog) speelt wel een grote rol. En dat windmolentje was dus in de kas he, om het klimaat stabieler te houden och och (sarcastisch). En aangezien het leegpompen ook weinig uit haalt want wat wil je er mee bereiken. Dat wateroverlast zit nog steeds het meest bij de rivieren en dat water kan straks dus nog minder plaatsen op he. Ach ja zo blijven we discussieren. Ik woon hier goed aan het water dus laten we dat zo houden. Trouwens een discussie met veel verhaal, weinig inhoud.

 • no-profile-image

  antoine

  Land maken in zee voor productie van voedsel, recreatie en natuurbeleving is een goede zaak. Het kan tezelfdertijd ook bijdragen aan bescherming van Nederland. Het schept banen en technologische ontwikkeling. Ook maximale toepassing van windenergie is daarbij mogelijk. Veracht niet en ontpolder niet wat onze voorouders gerealiseerd hebben met vereende krachten en waar onze huidige veiligheid en welvaart van afkomstig is.

 • no-profile-image

  Roy

  Het inpolderen van een stuk Noordzee heeft zeker grote voordelen. We krijgen een soort Dubai taferelen. Wanneer we dit eiland alleen gebruiken voor landbouw, komt de hele sector op een leuke manier positief aan het licht. Het wordt een toeristische trekpleister. Daarnaast ben ik het zeer eens met ene Stefan uit V.
  En welke mongool begint er hier over het dichtmaken van het IJsselmeer en Markermeer. Zeker van die jongens die klaarkomen bij het zien van een trekker, maar niet nadenken wat voor nadelen dit verder geeft. Ach ja.

 • no-profile-image

  Arend

  Ja Egoland.Denken de randstedelingen vast dat is voor ons gemaakt.Haha...

 • no-profile-image

  Arend

  Zo te lezen heb jij Patrick nu met twee hersencellen gereageerd,anders had je het cynisme tussen de regels wel opgemerkt.

 • no-profile-image

  Nieuw polder

  Super plan, dit zou ook met het IJsselmeer moeten gebeuren!
  Eindelijk weer ruimte voor de landbouw in Nederland.

 • no-profile-image

  boer in de nieuwe polder

  Goed plan zeker in het Ysselmeer.
  Willen wij alle verwerkende industrie enz. hier in NL houden moeten we eerder uitbreiden met het landbouwareaal dan inkrimpen!En er zijn al te veel topondernemers geemigreerd.En ook wordt het vechten om ruimte voor alle partijen dan misschien iets minder.Ik hoop dat het CDA veel medewerking krijgt met dit plan.

 • no-profile-image

  W. Estlander

  Ben benieuwd hoeveel een m2 nieuw ingepolderde grond in zee gaat kosten. Straks gaan we in 't westland nog kuubjes zand doordraaien om onze m2 prijzen hoog te kunnen houden!

 • no-profile-image

  m2

  700 km² markermeer
  1100 km² ijsselmeer
  1800 km² totaal
  Een vierkante kilometer is gelijk aan 100 hectare dus 180 000 ha
  veehouderij 36 000 ha
  akkerbouw 36 000 ha
  vollegronds tuinbouw 36 000 ha
  glastuinbouw 36 000 ha
  industrie 36 000 ha

  Idereen blij en buiten het zicht van de mensen, als het een beetje logisch wordt ingericht.

 • no-profile-image

  boer

  Een goed plan en op de juiste tijd gelanceerd, want natuur en milieu moeten nog bij komen van hun nacht der nachten. Dat vierden ze bij vollemaan. Er is grote landhonger hier bij de boeren. Dus doen
  En in het Ijsselmeer en voor de kust.'
  Dus aanpakken maar CDA, dit is andere koek, dan maar pappen nathouden

 • no-profile-image

  Peter

  Goed idee van het CDA. Trek maar een dijk tussen alle waddeneilanden door en maak van de waddenzee 1e klas grond geschikt voor akkerbouw, tuinbouw en veehouderij.

 • no-profile-image

  Limburger

  Dan laten we de mensen daar toch allemaal Limburgs praten. Dan krijgt Rowwen Hèze nog enigsinds gelijk met hun nummer haha

 • no-profile-image

  Stefan

  Citaat POPPE: Er staat in het betreffende artikel eigenlijk helemaal niet dat ze het te winnen land voor agrarische doeleinden willen gaan gebruiken.

  Het gaat over een mogelijke combinatie van recreatie, wonen, akker-/tuinbouw. Zie artikel uit de telegraaf: 31-10-2007 Dus agrarische belangen spelen hierin zeker een rol.

 • no-profile-image

  Patrick

  citaat arend: Als er dan echt te weinig ruimte is gaan die kantoorbaners maar achter de dijk wonen.De boeren laten zich niet de zee insturen!...... Ik ben blij dat je met je beide hersencellen hebt gereageerd. anders was het nog stommer geweest. Die kantoorbaner koopt wel jou troep. lichtpuntje!

 • no-profile-image

  Arend

  Nou dan gaan jullie toch lekker op grote rechte kavels op de noordzee boeren.mij best.en hoe denk je in droge tijden je produkten te gaan beregenen?Met zout zeewater of willen jullie weer een bron boren?Het is de noordoostpolder niet.Veel sterkte!

 • no-profile-image

  Stefan

  Nooit gehoord van waterbassins, regenwater moet toch van de percelen worden afgevoerd middels sloten, deze kunnen uitmonden op centrale waterbassins (natuurlijke). Ik zie hier het probleem niet in, ik sluit me aan bij Roy en Patrick... die mensen lullen tenminste verstandig en denken met meer dan 2 hersencellen.

 • no-profile-image

  Marijn

  Wat een bijzonder goed idee. Dan is er eindelijk weer voldoende grond voor akkerbouw, want nu wordt alles opgeslokt door natuur en glastuinbouw (Wieringermeer). Het recreatieve en en bewoonbare deel moet dan wel binnen de perken blijven...

 • no-profile-image

  roy

  Nee Tjeerd ik ben niet bang om mijn IJsselmeer te verliezen, want dat gebeurt toch niet haha. Het toerisme en de vishandel misschien wel evenals de mensen die aan het water willen wonen. Verder leeft de Glastuinbouw van Agriport A7 nu van het water van het IJsselmeer omdat dat het klimaat veel zachter houdt ( en nee een windmolentje in de kas heeft geen zin) En ik heb net gelezen dat we in de toekomst niet meer hoeven te werken, want dat doen de robots voor ons, wat betekent dat ik wel kan zwemmen het IJsselmeer. Dan nog, stel je wilt het IJsselmeer dichtgooien, dat betekent dat Limboland afgegraven wordt, want we moeten toch ergens aan grond komen.

 • no-profile-image

  J.wijnalda

  Het idee is fantastich of fantasie het is maar wie er naar kijkt. wannneer CDA hier serieus mee wil starten dan moeten ze niet wachten tot er een claim komt, zoals op de waddenzee ligt, dus snelheid is geboden

 • no-profile-image

  Astenaar

  Sorry, voor het 2 keer versturen, maar het versturen deed het op het begin niet!!

 • no-profile-image

  Poppe

  Er staat in het betreffende artikel eigenlijk helemaal niet dat ze het te winnen land voor agrarische doeleinden willen gaan gebruiken.Bij ons zijn plannen cultuurgrond ter compensatie terug te geven aan de natuur.Om vervolgens een eilandje aan te leggen voor de kust van scheveningen.Tja als die Arend mischien daar op zinspeelt heeft ie(ietwat onhandig geformuleerd) wel een punt.Als je het als wijker ervaart voelt het scheef.

 • no-profile-image

  roy

  "mij best.en hoe denk je in droge tijden je produkten te gaan beregenen?Met zout zeewater of willen jullie weer een bron boren?"
  Ik zeg omgekeerde osmose. De aanleg van dat eiland kost genoeg, dus wat kost dat apparaat er nou bij. De techniek staat voor alles. Overal is een oplossing voor, zolang je maar blijft ontwikkelen.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Lijkt mij fantasties om een metropool met bijvoorbeeld een geintregeerde luchthaven te creeren voor de kust van holland.Overal in de wereld zijn wij actief,laten we onze kennis maar eens los op ons laagland.Op deze manier kan ook de kassa rinkelen.

 • no-profile-image

  debbie

  De nederlandse antillen hier heen slepen,voor de kust af laten zinken.Mooie harde ondergrond en het hoort toch al beetje bij nederland so what?

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.