Home

Achtergrond

Brussel wil meer vracht in trein en boot

Vracht moet vaker per trein of per boot. De Europese Commissie heeft daar vandaag een actieplan voor gelanceerd.

Brussel bepleit een speciaal netwerk van vrachttreinen. Voor schepen moeten een soort ’snelwegen op zee’ ontstaan. ”De maatregelen moeten spoor, zeevaart en binnenvaart aantrekkelijker en concurrerender maken”, zei EU-commissaris Jacques Barrot (Verkeer).

Brussel stelt dat het vrachtvervoer erg belangrijk is voor de Europese economie en burgers. Het transport groeit tussen 2000 en 2020 met circa 50 procent. De groei leidt tot enorme files en CO2-uitstoot, als er geen alternatieven komen.

Het actieplan omvat dertig voorstellen. Die variëren van minder administratieve rompslomp tot meer IT-techniek om goederen onderweg te volgen. Bovenaan de lijst staat echter de scheepvaart. ”Vervoer over water blijft het milieuvriendelijkst en meest energie-efficiënt als het gaat om uitstoot van broeikasgassen”, stelt de Europese Commissie. ”Het simpeler maken van administratieve procedures voor vervoer over water in de EU is essentieel om deze transportmethode attractiever te maken.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.