Home

Achtergrond 324 x bekeken 15 reacties

Brussel schiet varkenssector te hulp

Brussel schiet de noodlijdende varkenssector te hulp.

Slachters kunnen subsidie krijgen om varkensvlees enkele maanden op te slaan, in afwachting van hogere vleesprijzen. De branche kampt momenteel met erg lage vleesprijzen, terwijl het voer 35 procent duurder is dan een jaar geleden.

De Europese Commissie schat 40 miljoen euro nodig te hebben om 100.000 ton varkensvlees drie à vijf maanden te laten opslaan.
Landbouworganisatie LTO Nederland is blij met de steun, waar de organisatie om had gevraagd.

"De markt zit in een stevige dip. Er moest wat gebeuren om de zaak in de benen te houden. Gelukkig heeft Brussel deze mogelijkheden'', reageerde een woordvoerder.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koen

  Waarom zoveel meedelijden met de varkenshouders, als pluimveehouders hebben we al 3 slechte jaren gehad, maar waar bleef de financiele steun??
  Laat de markt zijn werk doen, dan herstellen de prijzen zich langzaam, maar wellicht voor langere tijd.

 • no-profile-image

  P.J.Hoogland

  Brussel neemt de verkeerde maatregelen voor de noodlijdende varkenssector. Niet de mesters hoeven gesteund te worden maar juist de zeugenhouders. Mesters hebben de gestegen voerprijs allang gecompenseerd door biggen spotgoedkoop in te kopen.. En daarmee zijn de problemen in de varkenssector alleen op de zeugenhouders afgewenteld. Beter is een compensatieregel te treffen voor de zeugenhouders om minder biggen te produceren of eventueel te stoppen met het bedrijf. Er kunnen toch niet biggen worden geproduceerd waar uiteindelijk geen veevoer voor is?
  En hoe kan een LTO Nederland dit soort aanvragen bij Brussel indienen. Het lijkt wel of LTO er alleen voor belangen van de varkens mesters is en de belangen van zeugenhouders links laat liggen.
  Het is te hopen dat Brussel de noodmaatregelen herziet. En het meeste geld aan te wenden voor de zeugenhouderij.Als het doorgaat zoals ze nu van plan zijn wordt het alleen maar dweilen met de kraan open.

 • no-profile-image

  Dorien

  oeps foutje moet zijn Goed.

 • no-profile-image

  nillesen

  allemaal mongoolen zijn het.
  ze moeten de zeugen houders helpen niet de mesters.
  als ze zo door gaan zijn er over een tijdje ook geen biggen meer voor de mesters dat weet ik wel.

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Het zoveelste bewijs dat LTO bestaat uit een club idioten die elk contact met de praktijk zijn verloren. Opkoop is alleen interessant voor "LTO-familielid Vion".
  We kunnen beter nog even een periode hebben met dramatische prijzen, des te sneller is het weer beter.

 • no-profile-image

  Knor

  De rundveehouderij krijgt al genoeg inkomstenondersteuning/subsidie, dacht ik zo

 • no-profile-image

  pet

  ZO, DAN HEBBEN WE TENMINSTE 5 MAANDEN LANGER LAGERE PRIJZEN.

  WANNEER ZIET IEDEREEN IN DAT ALLEEN EEN BEPERKTE GROEP HIER BETER VAN WORDT. NIET DE BOEREN.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  schandalig!!
  waar zijn de principes van de vrije markt nu?!

  Als klein gemengd bedrijf heb ik nog niet veel last van de hoge voederprijzen.

  Het is zonder meer duidelijk dat deze maatregel genomen wordt voor de industriele landbouw in leven te houden?

  de ene overheid geeft belastingsgeld uit om de industriele vleesindustrie te redden(opslagregeling, maar ook dierziektenbestrijding en zo)en een andere overheid geeft ook nog eens belastingsgeld uit om de industriele vleesproductie aan banden te leggen(mest, milieu , dierwelzijn)
  wat wil men eigenlijk, waarschijnlijk weten ze het zelf niet??

 • no-profile-image

  nillesen

  allemaal mongoolen zijn het.
  ze moeten de zeugen houders helpen niet de mesters.
  als ze zo door gaan zijn er over een tijdje ook geen biggen meer voor de mesters dat weet ik wel.

 • no-profile-image

  coprrie

  Waarom worden altijd toch die varkens houders uit de drek geholpen die groot schaligheid veroorzaakt mijn inziens de verpeste markt werking, ten koste van de gezins bedrijven. Voor de rundersector is nooit zo,n belangstelleing geweest terwijl wij al jaren worden over spoelt met zuid-amerikaans vlees en zeer lage prijzen waar blijven we nou met z,n alle voor kiezen????

 • no-profile-image

  jos

  @boer harms. helemaal goed gezien. De enige die er goed mee zijn zijn de slachterijen. P.S. nu de biggen nog maar een schamele 15 euro op brengen wil zeggen dat er veel en veelste veel zijn en wat zijn al die biggen over 3 tot 5 maanden? juist vleesvarkens! Je kun met een natte vinger uitrekenen wat de prijs dan doet. Het zou mij niet verbazen als die onder de 90 cent/kilo uitkomt.

 • no-profile-image

  rundveehouder

  mijn voorstel koophet vlees op voor 40milj euro maar dan niet bewaren gewoon vernietigen en of voor dit geld biggen op kopen met op termijn minder aanvoer van varkens als mede voer en mest daardoor betere marktprijs.

 • no-profile-image

  Dorien

  Met zo,n regeling is het dweilen met de kraan open. Over 5 maanden als de prijs dan goet is voor de boer komt deze partij vlees op de markt en moet de boer weer inleveren. Dit is geen oplossing voor de boer maar voor de vleesverwerkende industrie.

 • no-profile-image

  gli

  Ik heb niks met varkens. het enige wat ik wel weet is dat op internationaal niveau
  men de globalisering koste wat kost door wil laten gaan!
  Daarom dus een vrije markt, Jan van Humbeeck! En als het dan even niet werkt? Noodmaatregelen! Maar die zullen wel niet ingevoerd worden ten bate van een kleine varkenshouder. Welnee!
  Op de duur heeft elke agrarische sector te maken met (groot)aandeelhouders die winst willen zien en die het niet al te veel uitmaakt wat de werkers op de werkvloer er aan verdienen. De akkerbouw kon wel eens het langst verschoond blijven van deze gang van zaken. Jammer, maar internationaal speelt individualisering en globalisering de hoofdrol. En als een ondernemer het onderspit delft? Jammer dan, maar we hebben in het westen toch onze sociale vangnetten? Zo redeneert men en persoonlijk vind ik het droevig!

 • no-profile-image

  Piet

  Reken even Mee !!!!!!

  100.000 ton uit de markt.

  Dat zijn 1100.000 varkens à 90,5 kg.

  Kosten 40 mijoen Euro.

  Dat is 36,40 Euro per varken.

  Over 3 - 5 maanden komt het weer op de markt.

  Dus wij hebben er totaal niets aan.

  Conclusie: GELD OVER DE BALK.

  met dank aan de LTO.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.