Home

Achtergrond 196 x bekeken 2 reacties

Brussel laat transgene mais en suikerbieten toe in EU

De Europese Commissie heeft vandaag besloten weer drie transgene maissoorten toe te laten voor gebruik in voedsel en veevoer.

Ook liet ze een transgene bietensoort toe. Het gaat om drie hybride maissoorten: 1507 x NK603 van Pioneer Hi-Bred, NK603 x MON810 van Monsanto en 59122 Herculex RW van Pioneer Hibred/Mycogen. De maissoorten zijn resistent tegen bepaalde insecten en tolerant voor herbiciden.

De Herculex-mais kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat deze mais toen nog illegaal was in de EU en vermengd met andere, wel toegelaten mais per schip vanuit de VS naar Europa was gekomen. De mais moest toen nog worden vernietigd of teruggestuurd.

Bij de transgene biet gaat het om H7-1 van KWS Saat AG/Monsanto. Deze biet is herbicide-tolerant. De toelatingen gelden voor tien jaar en zijn onderworpen aan speciale etiketterings- en tracersregels. Teelt van de mais- en bieten is nog niet toegestaan.

De transgene gewassen zijn veilig bevonden door de Europese voedselautoriteit Efsa. Vervolgens hebben ze in een EU-lidstaat een goedkeuringsprocedure doorlopen, in deze gevallen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Omdat er, zoals gebruikelijk, geen gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten voor of tegen de toelating was, zijn ze terugverwezen naar de Commissie. Die heeft de vier soorten toegelaten.Zo zijn nu 25 transgene gewassen toegelaten op de EU-markt, voor gebruik in voedsel of veevoer.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    henri

    Eindelijk nu ook nog het opheffen van het importverbod voor transgene produkten!!!

  • no-profile-image

    G.B.

    Voorspelbaar, bij dreigende, alleen al bij dreigende schaarste is het verbazingwekkend hoe gemakkekijk politiek, bezwaarmakers, onheilsprofeten, milieufanaten, atmosfeerkijkers, bodemonderzoekers,fenomenologen,aardesnuffelaars en meer van dat soort betweters van hun "rotsvaste geloof"afvallen en aan hun eigen hagje denken. We krijgen waarchijnlijk een koude winter en een goed gevulde maag voelt toch beter aan dan een lege met een tikje transgene wroeging.

Of registreer je om te kunnen reageren.