Home

Achtergrond

Brussel bekijkt effect langere trucks

De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar de effecten van eventuele toelating van langere en zwaardere vrachtwagens.

”We moeten kijken naar de gevolgen voor andere transportmethoden, zoals het spoor, en naar de veiligheid op de weg”, zei EU-commissaris Jacques Barrot (Verkeer) bij een conferentie van truckfabrikant Scania in Brussel.

Het onderzoek moet in de loop van volgend jaar klaar zijn. Transporteurs willen graag meer trucks van 25 meter in plaats van 18 meter: ze kunnen zo goedkoop meer spullen vervoeren. Maar de milieubeweging vreest dat het spoorvervoer daar onder lijdt.

Nederland doet al proeven met wagens tot 25 meter in plaats van de gebruikelijke 18 meter. De transportsector is enthousiast wegens de lage kosten. Maar minister Camiel Eurlings (Verkeer) vreest voor scheuren in bruggen en wegen en heeft het maximumgewicht deze zomer verlaagd van 60 naar 50 ton.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.