Home

Achtergrond 151 x bekeken

Britse troepen in Irak gehalveerd

Het aantal Britse militairen in Irak zal in de lente van 2008 worden gehalveerd van 5500 tot 2500.

Dat zei de Britse premier Gordon Brown gisteren in een toespraak voor het parlement. Volgens hem kan het aantal verder worden teruggebracht "omdat de Irakezen nu in staat zijn zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid''. De Britten zitten in Zuid-Irak.

Londen heeft nu nog 5500 militairen in de provincie Basra. Vorige week tijdens een bezoek aan de Britse troepen in Irak liet Brown al weten dat duizend van hen nog voor de kerst naar huis terugkomen.

De oppositie zegt dat de premier met zijn besluit het politieke initiatief weer in handen probeert te krijgen, aldus de BBC. Brown ligt onder vuur omdat hij heeft laten weten geen vervroegde verkiezingen te willen.

Brown maakte ook bekend Irakezen die minstens een jaar met de Britse troepen hebben samengewerkt, financieel te helpen met een verhuizing binnen Irak of, in sommige gevallen, te helpen emigreren naar Groot-Brittannië. Irakezen die voor de buitenlandse troepen in hun land werken lopen veel gevaar. Velen zijn al vermoord. Anderen zijn bedreigd of gevlucht. Zij zeggen in de steek te zijn gelaten door Londen en Washington.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.