Home

Achtergrond 2 reacties

Britse jurist: compensatie MKZ-schade ligt moeilijk

Het verhalen van de door de veehouders in Groot-Brittannië maar ook elders geleden schade door de 'dubbele' MKZ-uitbraak in Zuid-Engeland is een tijdrovende zaak en ligt ook niet gemakkelijk.

Hoewel aannemelijk is dat het virus afkomstig is van één van de laboratoria in Pirbright, zal het vooral moeilijk zijn de rechter te overtuigen dat die ook schuldig zijn aan door individuele boeren geleden schade.

Dat stelt Julie Robinson, hoofd van de juridische dienst bij de Britse boerenbond National Farmers Union (NFU). "Voor de boeren rond Pirbright die te maken hebben gehad met een daadwerkelijke besmetting, is dat misschien nog wel mogelijk. Maar voor een boer op 500 kilometer afstand in Schotland die schade heeft geleden door het transport- en exportverbod, ligt dat al een stuk moeilijker. Laat staan voor een veehouder in Nederland."

Robinson benadrukt daarbij dat de NFU in de aan te spannen rechtszaken niet kan opkomen voor de belangen van boeren in andere landen. "Wij vertegenwoordigen onze leden die ook contributie betalen aan onze organisatie. Voor de Nederlandse kant moet je bij de LTO zijn."

De tweede golf van de MKZ-uitbraak in Surrey behoort sinds zondagavond min of meer tot het verleden. De meeste beschermingszones in het zuiden van Engeland zijn ingetrokken en ook de export van vlees is weer op gang gekomen.

De aandacht gaat ook bij de Britten nu meer uit naar bluetongue die zich snel verspreidt. Veehouders hebben er bij de regering op aangedrongen het hele land tot bluetongue-zone te bestempelen om praktische problemen te voorkomen maar het plattelandsministerie Defra wil daar nog niet aan.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gli

    Natuurlijk zal alles niet zo eenvoudig zijn. Duidelijk is dacht ik wel dat een boer in Oosterwolde, Sint Anthoniepolder, Uithuizermeeden, Sint Oedenrode en waar ook in Nederland niks had te maken met fouten of vergissingen die in UK Pirbright gemaakt zijn. Had men daar ook een rechtsbijstandsverzekering? Nou dan! En zo niet?

  • no-profile-image

    gj

    Het lijkt me echter niet zo moeilijk. Wij moesten met zijn allen betalen aan het zgn diergezondheidsfonds. Dit fonds claimd gewoon de door hun gemaakte kosten ter controle op mkz in Pitbright

Of registreer je om te kunnen reageren.