Home

Achtergrond 201 x bekeken

Britse boeren krijgen bijna 20 miljoen steun

Britse veehouders krijgen bijna 20 miljoen euro steun om de gevolgen van de transportbeperkingen door MKZ en bluetongue op te vangen.

Het grootste deel, 13 miljoen, is voor heuvelboeren die opgescheept zitten met hun lammeren. Daarnaast betaalt de overheid voor boeren in de beschermingszones alle kosten voor het ophalen van kadavers. Ook komt er een bijdrage van drie miljoen voor een reclamecamagne voor lams-, rund- en varkensvlees.

Dat pakket maatregelen is gisteravond door minister voor plattelandszaken Hilary Benn aangekondigd in het Lagerhuis. Benn wil de boeren ook op andere manieren te hulp komen. Zo wil hij Brussel vragen de normen voor de nitraatbelasting voor weidegronden tijdelijk op te trekken en zal het wegens MKZ-beperkingen niet voldoen aan de 'cross compliance' regels voorlopig niet leiden tot een korting op de toeslagrechten.

Benn: ''De uitbraak van MKZ is een geweldige klap voor de landbouw, vooral omdat het precies komt op een moment waarop de meeste veehouders hun dieren moeten verplaatsen om inkomen te genereren. En alsof MKZ nog niet genoeg was, hebben we nu ook een uitbraak van blauwtong. De gevolgen voor de boerengemeenschap zijn zwaar en we hebben met deze maatregelen geluisterd naar de sector."

Of registreer je om te kunnen reageren.