Home

Achtergrond 179 x bekeken

Brandweer steeds langer onderweg

De brandweer doet er steeds langer over om bij een brand te komen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat te maken met de langere uitruktijd, de tijd die voertuigen nodig hebben om de kazerne te verlaten. In 2000 waren brandweerwagens binnen vier minuten op straat, in 2006 bedroeg dit bijna acht minuten, aldus het CBS.

In de vier grote steden is de brandweer sneller ter plaatse dan in kleine gemeenten tot 50.000 inwoners. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zit er tien minuten tussen de brandmelding en het arriveren bij de brand. In kleine gemeenten duurt dit ruim dertien minuten.

Het CBS heeft berekend dat vooral de zogenoemde opkomsttijd de laatste jaren is toegenomen. Het gaat om de tijd tussen de melding en het moment dat de brandweer ter plaatse is. In 2006 duurde het bij 70 procent van de branden acht minuten of langer voordat de brandweer ter plaatse was. In 2000 was dat bij 46 procent van de branden het geval. Acht minuten is een streeftijd die wordt genoemd in het brandbeveiligingsconcept voor woongebouwen.

Volgens de brancheorganisatie voor brandweer en rampenbestrijding NVBR krijgen brandweervrijwilligers overdag steeds minder vaak toestemming van hun werkgever om uit te rukken. Aangezien kleinere brandweerkorpsen vaak helemaal uit vrijwilligers bestaan, is dat een groot probleem, waarvoor de NVBR al jaren aandacht vraagt.

Ook hebben brandweervoertuigen veel last van plaatselijke verkeersremmende maatregelen. De NVBR zou graag zien dat voor hulpverleningsdiensten een soort vrije busbanen zouden worden aangelegd.

De brandweer rukt vaak voor niets uit. Van de 113.000 brandmeldingen in 2006 was er bij 50.000 meldingen daadwerkelijk sprake van brand. In de overige gevallen ging het om loos alarm. De NVBR dringt bij de minister van Binnenlandse Zaken aan op landelijke afspraken over de kwaliteit van automatische brandmeldingsinstallatiess.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.