Home

Achtergrond

Bos bezorgd over Frans begrotingstekort

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft samen met andere ministers zorgen geuit over het begrotingstekort van Frankrijk, zo meldde hij gisteren na beraad met collega's van andere landen met de euro.

Frankrijk heeft een begrotingstekort dicht bij de limiet van 3 procent van de economie. Het land denkt het tekort te kunnen wegwerken in 2012, twee jaar later dan afgesproken. Het land heeft daarvoor wel een economische groei nodig van 2,5 procent, wat volgens sommigen niet erg realistisch is.

"Vergeleken met het verhaal van voor de zomer zijn we nog lang niet genoeg opgeschoten'', zei Bos na afloop van het beraad. "Ik denk dat de Fransen nog steeds niet voldoen aan wat ze eerder beloofd hebben. Ze hebben nog tot december om dat in detail aan ons voor te leggen. Ik hoop dat ze dat gaan doen. De boodschap is wel duidelijk vanavond.''

Bos zei dat Frankrijk anders de economie in de andere eurolanden kan schaden. "Elk land dat zich niet houdt aan de eisen van het Stabiliteits- en Groeipact voor de euro schaadt daarmee indirect onze en andere economieën. We hebben onze economieën immers afhankelijk gemaakt van elkaar'', zei de minister.

Tussen de Franse regering en Brussel zijn al langer spanningen over het begrotingstekort. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft meermalen gezegd tijdelijk schulden te moeten maken om zijn economie op te peppen. De EU-landen hebben echter afgesproken de tekorten te beperken om de economieën zo weerbaarder te maken tegen schokken en recessies.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.