Home

Achtergrond 210 x bekeken 2 reacties

Boommarters krijgen zendertje

Een aantal van de nog resterende boommarters in Nederland krijgt een zendertje, zodat onderzoekers meer te weten komen over hun terreingebruik.

Met die gegevens kunnen maatregelen genomen worden zodat minder dieren doodgereden worden als ze de weg oversteken.

Het ministerie van Natuurbeheer, provincies en de Werkgroep Boommarter Nederland (WBN) komen binnenkort bij elkaar om te bespreken hoe de zender bij een aantal dieren geplaatst kan worden en wie dat gaat betalen. Dat is vandaag afgesproken op een studiedag in Wageningen.

In Nederland komen nog maar zo'n 350 boommarters voor. De meesten leven op de door snelwegen omgeven Veluwe.

De boommarter is een zoogdier met het formaat van een slanke kat. De dieren verplaatsen zich bij voorkeur via boomkruinen. "Het zijn de aapjes van Nederland'', zegt dierecoloog Hugh Jansman. Behalve op de Veluwe leven nog wat boommarters op de Utrechtse Heuvelrug en in de Drents-Friese Wouden. Elk jaar sterven tientallen dieren als ze proberen de grote wegen over te steken om een ander leefgebied te bereiken.

"Boommarters zijn vooral 's nachts actief. Vroeger was het dan stil op de snelwegen over de Veluwe, maar tegenwoordig rijdt bijvoorbeeld op de A12 elke zes seconden een auto voorbij. Iedereen wil wel iets doen om veilige oversteekplekken in te richten, maar daarvoor moeten we meer weten van het verplaatsingsgedrag van de beestjes'', aldus Jansman.

Boommarters houden van dekking, stelt Jansman. Dieren zouden naar een veilige oversteekplek gelokt kunnen worden door daar hagen en heggen aan te planten en de omgeving juist kaal te houden. Ook in landbouwgebieden zouden meer bomen en struiken moeten komen, zodat de marters zich makkelijker kunnen verplaatsen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Joop

    Het barst van de boommarters en steenmarters en toch moet er weer zo nodig een duur onderzoek komen om te pleiten voor nog veel duurdere maatregelen om een nog groter overschot aan dit ongedierte te kweken. Iedereen die een auto heeft en voor de zoveelste weer alle kabels door marters heeft zien worden doorgebeten, zou de aantallen graag gereduceerd zien worden.

  • no-profile-image

    Henk

    Het is wel van belang om onderscheid te blijven maken tussen boommarter en steenmarter. Van die laatste zijn er inderdaad genoeg, van de boommarter echter niet. Ik ben het verder wel met Joop eens dat duur onderzoek niet nodig is. Met een beetje kennis van onze in het wild levende dieren zijn al snel conclusies te trekken en maatregelen te bedenken. Het is en blijft een onaantastbaar feit dat de ("veilige")verbindingsroutes van de mens nu eenmaal grote gevaarlijke barrieres zijn voor allerlei diersoorten, niet alleen de boommarter. Je zult er dus aan moeten werken om veilige over- / onderdoor-steken met de daarbij behorende begeleidende landschappelijke elementen te creëren.

Of registreer je om te kunnen reageren.