Home

Achtergrond 448 x bekeken 33 reacties

'Boer moet hogere melkprijs eisen en anders wegwezen'

Er is voor het eerst een tekort aan melk. Dat blijft de komende tien jaar ook zo.

Daarom blijft de melkprijs de komende jaren boven de 40 cent per liter. Dit zegt de grootste melkveehouder van Nederland, Willy van Bakel, in een interview in Boerderij van deze week.

De megamelkveehouder én melkhandelaar is boos, omdat Campina-topman Tiny Sanders eerder in Boerderij de jubelstemming op de zuivelmarkt temperde. De hoge zuivelprijs is geen blijvertje, aldus Sanders. Van Bakel vraagt zich af waarom zo’n directeur de prijzen weer omlaag praat. Van Bakel: "Het is domme angstaanjagerij. Een koopman moet zijn product verkopen en niet afbreken."

Van Bakel ziet de toekomst in de zuivel 'hartstikke positief'. Vol vuur zet hij uiteen waarom. "De voorraden zijn verdwenen, de consumptie groeit met drie procent per jaar en de productie groeit niet snel genoeg om dat bij te benen. Er is een gebrek aan opvolging en belangrijke zuivellanden, zoals Nieuw-Zeeland en Australië, deze landen zijn niet in staat het gat te vullen."

Van Bakel stapte vijf jaar geleden in de melkhandel. Zijn melkafzetorganisatie Vrebamel verhandelde vorig jaar 25 miljoen liter melk. Dit jaar is dat gegroeid naar 100 miljoen. Komend voorjaar verwacht Van Bakel 250 miljoen liter melk te verhandelen. De mega-veehouder verwacht dat de komende tien jaar er sprake blijft van een tekortsituatie op de melkmarkt.

Van Bakel: "Boeren moeten nu een kostprijsdekkende melkprijs eisen, en anders wegwezen bij die zuivelfabriek. We kunnen keihard stellen dat als Vrebamel er niet geweest was, maar ook anderen, we echt geen melkprijsstijging hadden gezien van 15 tot 20 procent in twee maanden tijd."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Jammer dat de heer Van Bakel het weer niet laten kan. In het begin een zeer goed verslag van het gedrag van de heer Sanders, die inderdaad weer probeert de melkprijs omlaag te kletsen en niet beseft dat niemand hem mneer gelooft. Maar aan het eind kan de heer Van Bakel het toch weer niet laten te overdrijven als het gaat over zijn eigen inbreng. Jammer, haalt zijn eigen geloofwaardigheid onderuit.

 • no-profile-image

  joost

  Willy van Bakel kan nu erg goed de melkprijs laten stijgen, maar in het verleden ook de quotum prijs???? Wel lullig dat Tiny Sanders zegt dat ie boeren failliet achterlaat.

 • no-profile-image

  willem

  Geloof toch niet te veel in van Bakel zijn verhaal Hij praat alleen voor zich zelf, Als de melkprijs eens daalt laat ie jou lings liggen en waar moet je dan met hangende poten naar toe, of weer een entree geld betalen bij een ander fabriek.
  Kijk hoe het gegaan is bij farm Dairy in Lelystad.
  Liever enkele centen minder en zekerheid als schooieren om een afnemer.

 • no-profile-image

  Bataboer

  Sanders heeft natuurlijk wel een punt en Van Bakel staat weer z'n eigen zaakjes te verkopen. Leuk zo'n gratis advertorial in Boerderij!

  Stijging van 3% in de vraag? Kan heel goed, maar is waarschijnlijk mede mogelijk gemaakt door de lage prijs. Als de prijs (te veel) omhoog gaat, zal de vraag dalen. Dat heet marktwerking... :)

 • no-profile-image

  campina melkveehouder

  Helemaal eens met de meningen van 'Rowwen Heeze ' uit Rul en de Cono veehouder! We zijn jarenlang met een kluitje in het riet gestuurd! Melkveehouders moeten op de vergaderingen collectief hun mond open doen en dat is in het verleden te weinig gebeurt. We zijn altijd zoet gehouden met geen steekhoudende argumenten, hoe zit het eigenlijk met het eigen inkomen van de bestuurders van de zuivelorganisaties: zijn die ook dmv diezelfde argumenten naar beneden gehaald???

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Lieve Campina melkveehouder uit Limburg, als je in hetzelfde verhaal eerste zegt dat alle leden hun mond moeten open doen en vervolgens in hetzelfde verhaal alweer zegt dat met name de vertegenwoordigers dat moeten doen, dan vraag ik me af of je het wel durft. En zo is het toch altijd op de vergaderingen, een paar, ieder jaar dezelfde, doen het woord en de rest luistert gezapig toe. Als bestuur zou ik dit ook vertalen in "och kijk, zo slecht doen we het nog niet". Kijk naar de agenda van de gemiddelde "ledenraadsvergadering" dan weet je al dat er niet veel inspraak mag komen. Maak op voorhand nu al eens bezwaar tegen de agenda, misschien dat ze dan al eens wakker worden, noem je naam en let op je zult gebeld worden met de vraag of ze je onder vier ogen mogen spreken, maar aub niet op de vergadering want dit is niet de juiste plaats. Terwijl jij en ik weten dat dit uiteindelijk wel de plaats is, want alleen daar kun je bijval krijgen (die je hard nodig hebt!).
  Hoe zit het nu eigenlijk met de "toegevoegde waarde" van de afgelopen jaren, ik denk dat alleen het bestuur "toegevoegde waarde" heeft gekregen en niet verdiend.

 • no-profile-image

  Jan Luijkx

  Ik ben geen melkveehouder,maar vollegronds groententeler.Of de reacties inhoudelijk iets toevoegen kan ik niet beoordelen.Wat ik wel opvallend vind is dat de meeste reacties behoorlijk anoniem zijn. Wees een echte man of vrouw en plaats je echte naam onder je reactie.

 • no-profile-image

  Walsberg

  De heer van Bakel is altijd al drukker met zichzelf geweest dan met de boeren die blind achter hem aan paraderen.
  De vergelijking met de quotumprijs is frappant, ook deze heeft hij jaren hoog weten te houden ten koste van de sector, ik wens de personen die nu achter hem aanlopen dus ook veel succes als het telefoontje komt dat het contract per direct wordt opgezegd...

 • no-profile-image

  VD Steene

  reactie op Belgische Van Bakelboer:melkprijs zal altijd afhangen van de concurrentie in de buurt maar ook van andere factoren, als je de hoogste melkprijs wil ga dan in Zwitserland of Oostenrijk koeien melken.Wat de 37€ van verleden jaar betreft zal dit wel BTW incl zijn en dat zal ook de 50€ zijn die beloofd wordt voor november.'t Is maar hoe je het verpakt.Van Bakel betaald in september 44€ en ik ontving maar 37,75€ basisprijs.
  Als ik dan 1,10€ meer ontvang onderaan de factuur dan zegt dit alles over de Van Bakel strategie: een mooie verpakking met weinig inhoud. Aandelen heb ik niet , zoals ik al zei gaat het over een private onderneming. Een contract is er evenmin maar ze mogen gerust terug een leveranciersovereenkomst komen afsluiten zoals in 99 .Die vijf jaar zijn deftig betaald geweest.

 • no-profile-image

  nuchtere ollander

  Ook gezagsgetrouwe belgen kunnen nuchter denkende mensen zijn die zich het hoofd niet op hol laten jagen door een voorgehouden worst. De genoemde "hoge heren" zijn niet meer en niet minder dan ingehuurde en goed betaalde werknemers van de eigenaren (lees; melkveehouders) van de zuivelfabrieken, dus zo spannend is het allemaal niet. Het is in economische zin toch niet te bevatten dat eigenaren hun eigen toko, waarin jarenlang kapitaal (lees; melkgeld) is gestoken, achterlaten om vervolgens de eigen onderneming te beconcurreren. Dit is pure kapitaalsvernietiging, korte termijn politiek en schieten in eigen voet.

 • no-profile-image

  campina boer

  Beste grensboerke, ik blijf bij mijn mening dat inderdaad in eerste instantie de door de boeren gekozen vertegenwoordigers hun mond open moeten doen. Ze zijn niet gekozen om vlooien te vangen. Als deze vertegenwoordigers vervolgens kapot lopen in een (leden of ledenraadsleden)vergadering terwijl ze een goed verhaal hebben over het een of het ander, lijkt het me de meest logische stap dat de vertegenwoordigers de achterban informeren over de gebeurtenissen en feiten. Vervolgens kunnen leden dan hun mond opentrekken en hun mening geven op basis de informatie van deze vertegenwoordiger welke geacht wordt de feiten te kennen. Als leden in een vergadering "afgedroogd" worden puur en alleen omdat ze de achtergronden niet geheel kennen of hen informatie onthouden is bedenken ze zich een tweede maal. Vandaar mijn opmerking dat in eerste instantie de vertegenwoordigers de mond moeten opentrekken.

 • no-profile-image

  G.B.

  Dat Sanders de prijs omlaag praat of wil omlaagpraten is helemaal juist en kenmerkend voor lieden die niet bij elke wind zeilen kunnen en ook nog een positief rendement halen. (voor boeren)Dit is niet erg mits boeren beseffen dat zij in wezen de macht in handen hebben en als instrument is de DDB bij uitstek een geschikt middel om een prijs af te dwingen waar je ruim mee uit de voeten kunt

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  0,04% meer eiwit toeslag 000000 ,???????

 • no-profile-image

  student

  Van Bakel predict veel in eigen belang. maar is ondertussen wel over de rug van vele anderen zo groot geworden. Wat ik overigens jammer vind aan de nederlandse melkveehouderij dat er nogsteeds zoveel zijn die geloven in een DDB, zeker nu toonaangevende zuivelverwerkers aangegeven hebben deze vorm van handel nooit te zullen gaan accepteren.

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  om een vergelijkbaar inkomen te halen met 25-30 jaar geleden moet een melkveehouder nu 8 keer zooveel koeien houden

  de kostprijs van melk is door zooveel maatregelen gedaald dat je bovenstaande opmerking niet kunt snappen

  er is zeer veel geld verdwenen of aan inkomens achter een bureau opgegaan

  think twice

 • no-profile-image

  VD Steene

  Van Bakel heeft in België 2 maanden hard geroepen en goed betaald maar in september ligt zijn melkprijs al onder de prijs van de andere zuivelfabrieken. Ik kan mij inbeelden dat de nieuwe Van Bakelboeren erg onrustig worden met deze gang van zaken. Waar kunnen ze straks nog naar toe ? Van Bakel is de tussenhandel en een groot deel van de winst beurt hij zelf. Boeren worden hier niet beter van op de lange termijn. Dat de huidige melkprijzen door zijn toedoen zo fors zijn gestegen is larie, de melkprijs wordt bepaald door de markt, vraag en aanbod , dit heet economie. Ook de Dairy Board schreewt hard dat zij de oorzaak zijn van deze fantastische conjunctuur, blijven dromen jongens.Boeren moeten kiezen voor een betrouwbare partner en wegwezen op die spotmarkt , linke handel waar je beter niet je investeringen op afstemt.Ik heb meer vertrouwen in Sanders.

 • no-profile-image

  Van bakel leveraar

  reagerend op Mr van de steene.
  Alvast proficiat met uw hoge melkprijs ,alleen beseft u waarschijnlijk niet dat uw egoistische reactie daar weinig aan geholpen heeft.Een beetje meer inzicht in de Belgische en europese zuivelmarkt zal u doen inzien dat degene de hun kop uitgestoken hebben er ook vandaag voor zorgen dat u meer ontvangt voor uw witte goud.Vraagt u zich niet af waarom de melkprijs Danone Belgie zoveel verschilt met die van Frankrijk,trek zelf uw besluit maar.Weet je ondertussen al wat je vorig jaar te weinig hebt ontvangen toen de prijs op de spotmarkt 37euro was.Het is msschien tijd dat je wat voorlichting kan gebruiken om kortzichtige reacties anders te gaan formuleren,Je kan naast jouw fieldman ook beroep doen op BDB,en het is nog gratis ook.Wat wij de voorbijgaande maanden meer gekregen hebben daar hoeven wij niet mee te stoefen ,uw ev getrouwheidspremie wordt dan misschien wel een contract.Ik zou er niet gerust in zijn.Pas op dat uw aandelen niet waardeloos worden,een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde STEEN zegt het spreekwoord.Met de meerprijs van deze maand hebt u nog geld over om lid te worden bij BDB.
  Een belgische Van Bakel leveraar

 • no-profile-image

  rene

  dit bericht is me uit het hart gegrepen
  ik ben het met van bakel eens
  dat we de kostprijs uitbetaald moeten krijgen en daarom ben ik ook lid van ddb
  we moeten ophouden met doemdenken en voorwaarts

 • no-profile-image

  Boer

  Van Bakel preekt weer prachtig voor eigen parochie. Weggaan bij je melkfabriek en vervolgens naar.........van Bakel? Dit pas weer prefect in hetzelfde straatje dat Boeren of 80 of 1200 koeien moeten melken om rendabel te boeren. Boeren die in Nederland niet kunnen uitbreiden en zoeken naar een nieuwe locatie om 1200 koeien te melken kunnen weggaan naar.....................van Bakel in de VS. De Van Bakels zijn top ondernemers en maar ook top marketeers. Ze weten als zij uitspraken doen dat mensen dit op vangen en sommigen dit als waarheid opvangen. Echter houd in het achtehoofd van wie het komt.

 • no-profile-image

  Vlaamse melkveehouder

  Een half jaar geleden sprak iedereen over dat de melkprijs beneden de 30 euro zou gaan en dat we anders zullen moeten gaan boeren voor te overleven. Nu een half jaar later blijft weer eens dat onze voorlichters weer eens geblunderd hebben. Proficiat aan Van Bakel. Zonder hem zaten we nu nog op de melkprijs van 28-29 euro en de schakel boven de boeren gingen met de grote winsten lopen !!!!!! Hetgeen ze nu bij de huidige melkprijs NOG doen ...

 • no-profile-image

  Theo Meuwissen

  van Bakel zegt 50cent maar sluit wel langlopende contracten af voor 37cent,hoezo we hebben de markt steeds beter leren kennen? Maar zeker er zal altijd een Vrebamel of het vroegere Swentymilk moeten zijn,anders vallen onze coöperatiebestuurders helemaal in slaap.En hoezo"marktwerking" Ik denk het is "MACHTSWERKING". In Duitsland gingen 40000 melkveehouders de straat op voor 40cent in Nederland gingen 100 boeren naar Zaltbommel. De Duitsers krijgen nu hun 40cent in September, rara hou kan dat nu.

 • no-profile-image

  Ollander

  vd Steene ge zeit een echte gezagsgetrouwe Belg; U denkt, dat de hoge heren het allemaal goed voor u regelen. Slaap rustig verder, de wereld om u heen is veranderd. Men brengt u geen eerlijke melkprijs meer, die moet u zelf gaan halen, daarvoor is de BDB opgericht.

 • no-profile-image

  jos

  of de prijs 10 jaar lang hoog blijft ,vraag ik me af en het is duidelijk dat van bakel uit eigenbelang praat .
  maar ik denk dat rene van bakel veel meer geld voor de melkveeboeren in nederland verdiend heeft dan voor zichzelf.
  ikzelf vond het prachtig dat die stropdassen zich rot schrokken toen van bakel een groot aantal coop boeren overnam.

 • no-profile-image

  een boer

  Ja de heer van bakel is de beste???!!!!
  een jaar geleden wilde hij nog dat iedereen in de ddb stapte omdat de melkprijs te laag was, als hij toen had geweten dat de melkprijs zo zou stijgen had hij dat waarschijnlijk niet gedaan. Hij hoeft ook geen melk te verwerken en vermarkten aan de consument. Ik vraag me af als al die melk die per 1 januari op de spotmarkt komt de prijs niet zal laten dalen, immers een tekort van een paar procent op die markt is vlug gevuld. eens kijken wat hij dan zegt als de prijs daar onderuit schiet. zal hij dan ook alle melk nog willen of laat hij zijn leveranciers lekker zitten?

 • no-profile-image

  marktgerichte melkproducent

  Voor een te lage melkveehouderij opbrengstprijs blijft de eerste 50 jaar een tekort.
  Doordat de georganiseerde zuivel in staat bleek de gehele inkomens compensatie voor veehouders in zijn geheel in te lijven ,was het duidelijk dat er alternatieven zouden komen.
  De politiek in Brussel is over gegaan van product ondersteuning naar inkomens ondersteuning.
  Ten tijde van ongeveer (de laatste 40 jaar) heeft de markt blijkbaar niet gewerkt.En een paar jaar inkomenstoeslag en de markt is er in een keer.
  De georganiseerde zuivel stond voor een raadsel;zij hadden de inkomenstoeslagen al van de uitbetalingsprijs afgedaan ,ze hadden in april van dit jaar nog verteld geen geen nieuwe leveranciers van boerderijmelk aan te zullen nemen en de cooperaties om daar te gaan leveren moest men zich inkopen voor veel geld.
  De goed georganiseerde zuivel kon zich dus permiteren om bijna niets per liter uit te betalen.(het was meende men had het goed voor elkaar.
  De uitbetalingsprijs van de georganiseerde zuivel had het niveau de laatste 3 jaren van een paar jaren voor de superheffing.weet U het nog 1982?
  Voor een inkoopprijs van de georganiseerde zuivel van 25 jaar terug.zal nog veel heel veel jaren een tekort zijn/komen.

 • no-profile-image

  ton

  De retail zal niet gelukkig zijn met de prijsstijgingen voor de producent en hier zeker proberen een stokje voor te steken ter bescherming van hun eigen marges. Ter voorkoming hiervan loont het zeker de moeite te onderzoeken hoe het mogelijk was dat bij dalende melkprijzen desondanks structureel hoge quotumprijzen te zien waren. De uitkomst zal wellicht niet verbazen. Ik ben bijna genegen te stellen dat dit veroorzaakt werd door afstemming. Als de melkfabrieken en de boeren hier nou eens van leren en ook de gelederen sluiten. En als dit niet kan hebben we van 20 jaar quotumhandel jammer genoeg niks geleerd en worden we weer veroordeeld tot werken onder de kostprijs. Alleen dan helaas voor zeer lange tijd. En als de bestuurders in de zuivel hun rug niet recht kunnen houden bij de onderhandelingen, en menen elkaar te moeten beconcurreren over de rug van de melkveehouder, dan is mijns inziens in hun houdbaarheidsdatum voorbij.
  Jarenlang werden voor de melkveehouder de eisen aangescherpt om te mogen leveren, denk maar aan KKM. Me dunkt dat de tijd is gekomen dat ook aan bestuurders een KKM-eis kan worden gesteld om te mogen blijven zitten.
  Konstant Kostprijsdekkende Melkprijs óf geen (bestuurs)lid meer.

 • no-profile-image

  VD Steene

  Ik heb in september bij mijn private onderneming in België 1,10 euro/100lit meer ontvangen dan bij Van Bakel. We horen Van Bakel al maanden roepen dat hij 50 cent gaat betalen. Eerst zien en dan geloven.In augustus betaalde hij extra boven de 37°vet , in september is er maar + boven de 38° vet. Van Bakelboeren moeten hogere melkprijs eisen en anders wegwezen nu het nog kan.

 • no-profile-image

  campina melkveehouder

  Ik ben het ermee eens dat de veehouders de mond moeten opentrekken, alleen of collectief. De opmerking dat de veehouders zoet worden gehouden met geen steekhoudende argumenten deel ik niet. Het is aan de leden (eigenaren) om aan de bestuurders (werknemers) de kritische tegenvragen te stellen en uitleg te eisen, en bij ontbreken ervan desnoods de bestuurders naar huis te sturen. En op de opmerking dat gezamelijk protest uiteindelijk resultaat oplevert kan ik alleen maar zeggen dat dit dus betekent de melkveehouders en met name hun vertegenwoordigers zelf de mond te laat hebben opengetrokken en melkgeld hebben laten liggen.
  Bij de opmerking van de Cono directeur mis ik de onderbouwing, en dan is het makkelijk roepen. Het enkele feit dat hij directeur is van een goed betalende zuivelfabriek doet hier niet aan af.

 • no-profile-image

  DJ

  Beste Campina boer, uw punt om de bestuursleden voor verandering te laten zorgen werkt niet, omdat deze een (royale) vergoeding voor hun instemmend geknik richting directie krijgen. Zij laten het wel uit hun hoofd om dat te doen.
  Verandering moet van onderuit komen door de leden van de cooperatie zelf. Ook hier geldt weer, wie zwijgt stemt toe. Ik draag op de vergaderingen mijn steentje wel bij, maar als ik het alleen moet doen word ik een roepende in de woestijn; meehelpen dus. Eendracht maakt macht.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  EN WAT DOET LTO HIERMEE???
  Mede doordat in Dld veel leden zijn opgestapt, de DDB en NMV en individuele leden hun onvrede uitten is de prijs gaan stijgen. Over het algemeen zie je dus maar weer, dat wanneer je gezamelijk je mond open doet en actie onderneemt, er veel kan!!
  Nu nog LTO wakker schudden en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid om tegen milieu- organisaties oppositie te voeren ipv. meepraten met deze stemmingmakers. Want het blijkt dat milieugroeperingen slechts een paar procent van de bevolking vertegenwoordigen en onderzoek van LNV heeft aangetoond dat de consument kiest vanuit zijn portemonnaie. Dus LTO: aan u de opdracht om de strategie voor de komende jaren fors bij te stellen!! Want we zien wat we met gezamelijk protest kunnen bewerkstelligen, zeker in een krappe markt voor melk!!

 • no-profile-image

  cono veehouder

  gisteravond gehoord van onze eigen direkteur van de al jaren best betalende fabriek van Nederland: de achterblijvende produktie in australiee en n-zeeland, de NMV, de DDB, en van Bakel zijn er verantwoordelijk voor dat de melkprijs naar dit niveau is gestegen.(groot aplaus uit de zaal volgde voor dit 3 tal) En onze direkteur hangt een heel wat ander verhaal op dan de ff en campina direkteuren, die zoals al jaren het geval is de prijs naar beneden proberen te praten. Wij veehouders verdienen deze melkprijs voor dit prachtige produkt Water in een flesje(spa blauw), brengt nog steeds meer op dan melk. Waar lult die Sanders over als antie koopman, probeer je produkt te prijzen of hou anders je mond!!!!!!

 • no-profile-image

  geboers

  Prima dat eens iemand de dingen bij de naam noemt! Door de quotering zijn al veel landen in het gat gesprongen waar wij als Europa hadden kunnen leveren. Wereldwijd stijgt de vraag naar melk maar 3% volgens V Bakel , mijns inziens moet dit meer zijn, daar de Rabobank qua vlees een stijging van de vraag van 25 % claimt. De tijd dat milieu- organisaties eisen aan ons kunnen stellen is dan ook definitief voorbij!!! Zelfs minister Verburg heeft vorige week aangegeven dat voedselZEKERHEID opnieuw op de agenda moet komen.
  Het wordt tijd dat milieu -organisaties in gaan zien dat we beter het huidige hoge nivo van produceren van melk en vlees in Nederland kunnen consolideren. Immers wanneer deze productie in andere landen gaat plaatsvinden ( wat uiteraard gebeurd zolang de vraag enorm blijft stijgen) is er geen enkel toezicht op dierenwelzijn, worden er velen bossen gekapt en worden alle medicijnen en bestrijdingsmiddelen die wij hier niet meer mogen gebruiken aldaar in bulk toegepast!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  EN WAT DOET LTO HIERMEE
  van Bakel heeft zeker ook een aandeel in de stijging.Maar mede doordat in Dld veel leden zijn opgestapt en individuele leden ingezonden brieven stuurden naar Boerderij en bij melkwinningsadviseurs hun onvrede uitten is de prijs gaan stijgen. Over het algemeen zie je dus maar weer, dat wanneer je gezamelijk je mond open doet en actie onderneemt, er veel kan!!
  Nu nog LTO wakker schudden en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid om tegen milieu- organisaties oppositie te voeren ipv. meepraten met deze stemmingmakers. Want het blijkt dat milieugroeperingen slechts een paar procent van de bevolking vertegenwoordigen en onderzoek van LNV heeft aangetoond dat de consument kiest vanuit zijn portemonnaie. Dus LTO: aan u de opdracht om de strategie voor de komende jaren fors bij te stellen!!! De wetenschappelijke gegevens zijn ervoor voorhanden!!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.