Home

Achtergrond 292 x bekeken

Boer Lootsma wil 'dobbepaarden' niet weghalen

Eigenaar Lootsma van de ’dobbepaarden’, die vorig jaar in het buitendijkse gebied in Friesland vaststonden in hoog water, wil zijn dieren niet voor 15 oktober weghalen.

De boer pacht het buitendijkse land van landschapsorganisatie It Fryske Gea. It Gea heeft alle 25 pachters een brief gestuurd dat ze voor 15 oktober hun dieren uit het buitendijkse gebied moeten halen, omdat dan het stormseizoen begint.

Lootsma vindt dat hij te laat is geïnformeerd en zijn vrouw stelde vandaag dat ze daarom geen tijd hebben de paarden op te halen. Directeur Ultsje Hosper van It Gea dreigt nu het pachtcontract van de familie Lootsma te ontbinden.

Lootsma haalt wel al zijn koeien voor de deadline uit het buitendijkse gebied. ,,Want dat hadden we al gepland'', aldus zijn vrouw. ,,Maar wij hebben een bedrijfsvoering met een planning en dat kunnen we niet zomaar veranderen'', aldus de vrouw over de weigering om de paarden weg te halen. De boer is overigens wel voornemens de dieren later dit najaar binnen te halen.

It Fryske Gea gaat volgend jaar in het buitendijkse gebied de zogenoemde opdijken verhogen. Die zijn te laag. Als de opdijken hoog genoeg zijn, kunnen dieren vanuit het buitendijkse gebied eenvoudig op de grote deltadijk klimmen en daar in veiligheid worden gebracht. Als de verhoging klaar is, vervalt de verplichting de dieren voor 15 oktober binnen te halen.

De paarden van Lootsma waren vorig jaar wereldnieuws. De dieren werden in de nacht van 31 oktober op 1 november verrast door het wassende water in het buitendijkse gebied. De paarden stonden drie dagen op een zogenoemde dobbe, een verhoogde drinkplaats in het buitendijkse gebied. Van de ongeveer 150 paarden verdronk een klein deel in de Waddenzee. De rest werd op vrijdag 3 november gered.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.