Home

Achtergrond 171 x bekeken

Bewindvoerder Nederland: IMF moet taken afbakenen

Een afgeslankte organisatie met een afgebakend takenpakket. Daar moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de komende tijd naartoe werken, zegt de Nederlandse bewindvoerder Age Bakker.

Het IMF moet zich in de eerste plaats richten op macro-economische en financiële stabiliteit en zou sommige taken die daarbuiten vallen, kunnen afstoten.

Bakker trad in mei aan als de belangrijkste Nederlander binnen het IMF, die deze week zijn jaarvergadering houdt. Hij maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de organisatie, die momenteel een roerige periode doormaakt en volgens critici zelfs voor zijn bestaan moet vechten. Bakker zelf wil niet spreken van een crisis (”Ik ken die verhalen”). Hij spreekt van een ”interessante periode met kansen om het IMF neer te zetten als bewaker van het monetaire stelsel”.

Het IMF werd in 1944 opgericht en treedt behalve als waakhond ook op als kredietverstrekker. Aanvankelijk maakten ook Westerse landen gebruik van de IMF-kredieten, maar dat gebeurt al jaren niet meer. Ook is de omvang van de kredieten kleiner geworden. De laatste tijd kunnen ook steeds meer opkomende markten hun eigen broek ophouden. Op dit moment maken enkele tientallen voornamelijk arme landen gebruik van de financiële diensten van het IMF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.