Home

Achtergrond 230 x bekeken 2 reacties

Beursstop Friesland Foods onrechtmatig

Het besluit van Friesland Foods om de handel in certificaten tijdelijk stil te leggen, is volgens de Zwolse advocaat Dinant te Biesebeek onrechtmatig.

Te Biesebeek vindt dat het zuivelconcern in strijd met zijn eigen beursreglement heeft gehandeld. Volgens de advocaat heeft Friesland Foods verzuimd het besluit om de beursdagen van november en januari te schrappen ter goedkeuring aan de algemene vergadering voor te leggen.

”Het schrappen van beursdagen is een wijziging van de administratievoorwaarden en volgens de statuten is daarvoor goedkeuring van de algemene vergadering vereist”, zegt Te Biesebeek, tevens juridisch adviseur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Friesland Foods bestrijdt zijn opvatting. Volgens een woordvoerder van het zuivelconcern valt het beursreglement niet onder de administratievoorwaarden en is daarom geen goedkeuring van de algemene vergadering nodig. ”Overigens is er ook geen sprake van wijziging van het beursreglement. In het reglement staat dat in beginsel eenmaal per twee maanden een beurs wordt georganiseerd. Dit kan frequenter zijn maar ook minder frequent.” De zegsman wijst er bovendien op dat de beurshandel is opgeschort juist om handel met voorkennis te voorkomen.

Volgens Te Biesebeek lijden veehouders door opschorting van de handel schade indien zij de certificaten op de eerst volgende beursdag, op z’n vroegst voorjaar 2008, tegen een lagere waarde kunnen verkopen.

René van Buitenen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Als je eind september al voorkennis hebt dat er meer dan honderd draagkrachtige leden die rond een miljoen liter melk produceren opstappen.
  Dan is het logies dat een betuur ingrijpt van Friesland Foods en Rabo-Nederland.
  Immers al deze boeren moeten binnen een jaar alle aandelen verplicht verkopen
  Besturen is vooruitzien.
  Dus een beurs val is te voorzien binnen een jaar
  Dus op basis van deze feiten heeft de discussie over verandering over struktuur over de winst verdeling weinig invloed. Maar verplichte verkoop door FF van aandelen uittreders wel. Verder zijn boeren zijn geen beleggers die erg snel kunnen beslissen. Aandelen Friesland Foods hebben ook nog een gevoelswaarde als een verlengstuk van hun oude vertrouwde melkfabriek.
  Alleen net als op de beurs is het moment van handel doen de overbrugging van tijd en plaats.

  Voorkennis mag boeren geen geld gaan kosten!!!

 • no-profile-image

  jan

  Het wordt tijd dat de AFM ingrijpt bij de zogenaamde beurzen van de cooperaties. Als het bij Friesland al niet goed gaat terwijl het daar nog redelijk gestuurd wordt door de Rabo en er door het betuur daar te minst nog wat gedaan wordt, dan is de beerput bij The Greenery nog groter. Al meer dan 10 jaar geen dividend en geen zicht op wanneer wel en een bestuur dat al jaren belooft dat er veranderingen komen maar die besising niet kan of wil nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.