Home

Achtergrond 167 x bekeken

Besluit over beperkingen in aftrekposten

Het ministerie van Financiën besloot tot samenvoeging van eerder uitgebrachte besluiten met over de van aftrek uitgesloten en van in aftrek beperkte kosten voor inkomstenbelasting, vennootschapbelasting, winst uit onderneming en resultaat in een werkzaamheid. Het resulterend besluit van 26 september 2007 is CPP07-1201M, gepubliceerd in Staatscourant nr. 193 van 8 oktober 2007.

In het besluit bespreekt het ministerie: 1) geld- en bestuurlijke boeten (artikel 3.14, eerste lid, c); 2) kosten van misdrijf (artikel 3.14, eerste lid, d en e);3) aftrekbeperking gemengde kosten (artikel 3.15), onder andere representatieve kosten en maaltijden aan personeel;4) persoonlijke kosten (artikel 3.16, tweede lid, c en d), onder andere medische kosten vanwege beroep en bedrijfskleding; 5) aftrekbeperking specifiek voor privébezittingen (artikel 3.17, eerste lid, c).

Bij boeten blijkt dat een dwangsom geen boete is en daardoor niet uitgesloten hoeft te zijn voor aftrek. Bij misdaden zijn alleen de kosten niet aftrekbaar voor dat deel waarvoor de pleger veroordeeld is, inclusief daden die genoemd zijn bij een eventueel ander vonnis (ad informandum). Bij veroordeling voor het bezit van hennepplanten zijn kosten die niet samenhangen met het bezit ervan eventueel wel aftrekbaar.

Aftrek van gebruiksvergoeding voor in de onderneming gebruikt privébezit is toegestaan tot het forfaitair rendement voor sparen en beleggen, evenredig naar de gebruikte tijd. Schuld samenhangend met het eigendom is niet van belang. Als de onderneming een vof is, geldt de aftrekbeperking voor het aandeel van eigenaar in de vof. De medevennoten kunnen hun deel van de gebruikersvergoeding geheel aftrekken.

Het komt voor dat een onderneming wordt gedreven vanuit een hiervoor gebouwde woning. Als de werkzaamheden na enkele jaren ophouden, volgt een herziening van de voordruk van de omzetbelasting. Als de woning tot de onderneming behoorde, neemt ook de afschrijvingsbasis toe met de te verrekenen omzetbelasting in dat jaar.

Lees ook Belastingplan 2008

Meer informatie Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting. Winst (uit onderneming), resultaat uit een werkzaamheid. Van aftrek uitgesloten en in aftrek beperkte kosten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.