Home

Achtergrond 345 x bekeken

Behoud volledige afschrijving kassen onzeker

Er mag niet worden getornd aan de volledige fiscale afschrijving van tuinbouwkassen. Een glazen kas is immers niet vergelijkbaar met een gewoon bedrijfsgebouw. Daarom dient een aangepaste regeling te worden getroffen, die wel groen licht krijgt van Brussel.

LTO Glaskracht Nederland doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om alsnog een oplossing te vinden.

Staatssecretaris De Jager (Financiën) liet de Tweede Kamer in juli weten dat uit informeel overleg met de Europese Commissie is gebleken dat Brussel de uitzonderingspositie van de glastuinbouw niet accepteert. De Tweede Kamer maakte vorig jaar deze uitzondering in de wet Werken aan Winst, maar Brussel ziet dat nu als ongeoorloofde staatsteun. Als de huidige impasse niet wordt doorbroken, gaat dit de bedrijfstak minstens 22 miljoen euro per jaar kosten.

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland vindt dat tuinbouwkassen in het geheel niet passen binnen de nieuwe regels voor de afschrijving van gebouwen. Met de wet Werken aan Winst wordt juist een lastenverlichting beoogd, maar voor ondernemers in de glastuinbouw dreigt het uit te draaien op een zeer forse lastenverzwaring.

Tuinders kunnen hun kassen nu volledig afschrijven. Als een aangepaste regeling uitblijft, zal voor deze ondernemers in het vervolg van elke vierkante meter kasoppervlakte 55 euro buiten de fiscale afschrijving blijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.