Home

Achtergrond 164 x bekeken

Begeleid autorijden vanaf 17 jaar

Jongeren moeten al op hun 17e een rijbewijs kunnen halen.

Daarmee moeten zij tot hun 18e onder begeleiding kunnen autorijden. Dat wil minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat mogelijk maken.

Eurlings wil dat jongeren al vanaf 17 jaar extra rijervaring kunnen opdoen. Dat moet wel onder begeleiding van een ervaren bestuurder van 18 jaar of ouder. Deze begeleider hoeft geen professionele rijinstructeur te zijn. Hoe meer rijervaring, hoe minder ongelukken, redeneert de bewindsman.

In Duitsland lopen al experimenten waarin 17-jarigen hun rijbewijs mogen halen waarmee zij onder begeleiding de straat op kunnen. Deze proeven zijn hoopgevend, aldus Eurlings dinsdag. Het blijkt dat deze jeugdige bestuurders minder brokken maken.

De verkeersminister gaat wel eerst onderzoeken hoe de politie de verruiming van de regels moet controleren. Daarnaast is het de vraag wie aansprakelijkheid moet worden gesteld bij bijvoorbeeld een ongeluk. In eerste instantie wil Eurlings het begeleid autorijden op 17-jarige leeftijd als experiment invoeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.