Home

Achtergrond

Basisbeurs verdwijnt mogelijk

De basisbeurs voor studenten verdwijnt wellicht om plaats te maken voor een lening.

Dat is een van de bezuinigingsmogelijkheden waarmee minister Ronald Plasterk van Onderwijs geld probeert te vinden om de lerarensalarissen te verhogen. Een andere variant is het laten stijgen van de collegegelden.

Plasterk praat vandaag met minister Wouter Bos van Financiën over zijn ideeën om de verhoging van de lerarensalarissen te financieren. Desgevraagd zei Plasterk gisteren dat zijn departement een groot aantal manieren op een rijtje heeft gezet om geld vrij te maken. Voor het schrappen van de basisbeurs bestaan op dit moment geen serieuze plannen, aldus de minister.

Maar volgens betrokkenen wordt de maatregel wel degelijk bekeken. Daarbij zijn allerlei varianten denkbaar, zoals het gedeeltelijk schrappen van de basisbeurs.

De commissie-Rinnooy Kan heeft Plasterk geadviseerd de lerarensalarissen flink te verhogen om te voorkomen dat er een tekort aan docenten ontstaat. Daarvoor is ruim 1 miljard euro nodig. Plasterk moet het geld in zijn eigen begroting vinden.

Het kabinet komt naar verwachting volgende maand met voorstellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.