Home

Achtergrond 2 reacties

Aujeszky-status terug op de agenda

De discussie over de artikel 10 status voor de ziekte van Aujeszky is terug op de agenda.

Die conclusie viel te trekken uit het verloop van de openbare bestuursvergadering van het PVV in Bunnik. Voorzitter Wyno Zwanenburg brak tijdens de behandeling van het project "Duitsland biggenafzet" een lans voor het snel aanvragen van de artikel 10 status. "Alleen zo kunnen we de Duitse afzetmarkt voor biggen optimaal bedienen", aldus Zwanenburg.

Het project "Duitsland biggenafzet" beoogt de afzet van biggen in Duitsland te vergroten. De Duitse importbehoefte groeit naar zeker 7 miljoen biggen. Het project stelt zich als doel om deze behoefte voor minimaal 50 procent met Nederlandse biggen in te vullen.

"Als wij als land de artikel 10 status aanvragen ontstaan er voor veel kleine en middelgrote bedrijven veel betere afzetkansen voor hun biggen", aldus Zwanenburg. Volgens hem produceren de Nederlandse varkenshouders biggen met Pietrainbloed die veel beter zijn toegespitst op de Duitse vraag dan de Deense varkenshouders, die hun genetica niet hebben aangepast aan de Duitse vraag.

Door de artikel 9 status die ons land nog steeds heeft in tegenstelling tot Duitsland dat al wel artikel 10 heeft kunnen die biggen veel moeilijker worden aftgezet en worden exporteurs gedwongen om deze biggen af te zetten in verder weg gelegen afzetlanden.

Annechien ten Have van de LTO vakgroep varkenshouderij toonde zich huiverig voor een snelle aanvraag van de artikel 10 status. "Wij hebben destijds de randvoorwaarde gesteld dat er in geval van een uitbrak van Aujeszky onder de artikel 10 status geen afzetproblemen mogen ontstaan voor geënte dieren en vlees van geënte dieren. Die garantie is er nog steeds niet. Daarom zijn wij nog steeds geen voorstander van een snelle aanvraag van de Artikel 10 status". Ten Have stelt daarom voor het te zoeken in een versoepeing van het ontheffingenbeleid voor individuele bedrijven die willen exporteren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorine

  knor heeft helemaal gelijkt. we hadden allang art 10 moeten hebben. ze stellen ons bewust achter net zolang we het laatste land van europa zijn.
  iedere varkensfokker moet zijn lidmaatschap direkt opzeggen bij de Langz. Ten Onder! dan zit er tenminste schot in.

 • no-profile-image

  Knor

  Het tegenwerken van LTO (en ook het niet genoemde Vion) kost ongeveer 3 a 4 euro per big omdat we nog steeds geen status 10 hebben. Bedankt LTO !

Of registreer je om te kunnen reageren.