Home

Achtergrond 260 x bekeken 1 reactie

Anti-hagelkanon stoort vogels niet

Vogels die fourageren aan de Westerschelde hebben geen last van anti-hagelkanonnen.

Dat is de conclusie na praktijkproeven bij 's-Gravenpolder. In opdracht van de gemeente Borsele heeft Henk Baptist ecologisch onderzoeksbureau de effecten van een hagelkanon gemeten bij hoog en laag water.

Het kanon van fruitteler A. Steijn bij Hoedekenskerke bevindt zich op een afstand van vijfhonderd meter van de Biezelingse Ham, een droogvallend buitendijks gebied waar honderden vogels bivakkeren. Net als twee weken geleden bleven vorige week na een tien minuten durend salvo - dat bij noordoostenwind moeilijk te horen was - alle vogels rustig zitten. Baptist: "Als een hagelkanon de vogels zou verstoren, waren ze direct opgevlogen."

In Borsele hadden acht fruittelers tot 1 november een vergunning. De Raad van State schorste in augustus de milieuvergunningen van twee fruitkwekers. De zaken waren aangespannen door een inwoner van Hoedekenskerke en de Stichting tot Behoud van de Zak van Zuid-Beveland, die klaagden dat het geluid van de kanonnen mens en natuur verstoren. Er loopt nog een bodemprocedure. Daarom neemt Borsele de bevindingen van de praktijkproeven in maart mee naar de Raad van State, samen met een advies van de GGD Zeeland, die de effecten op de mens in kaart brengt.

A. Bergstra van de GGD bezocht in Borssele een fruitteler en een familie die klaagt over het anti-hagelkanon. Daarbij bleek dat een nieuwe versie van het kanon, voorzien van een demper, beduidend minder herrie maakt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    hendrikus

    zijn er daar geen jagers

Of registreer je om te kunnen reageren.