Home

Achtergrond

Amerikaanse roep om certificering vaste planten steeds luider

Wil de Nederlandse landplant nog een kans maken in Amerika, dan moet deze volledig ziektevrij zijn.

Deze nul-tolerantie is vooral van toepassing op Hosta. Maar ook andere vaste planten zullen zo spoedig mogelijk gecertificeerd en aantoonbaar schoon moeten zijn.

Dit maakten zowel kwekers als inspectiediensten uit de Verenigde Staten onlangs duidelijk aan een Nederlandse delegatie. De delegatie met afgevaardigden van het landbouwministerie, Anthos, Naktuinbouw en de Bloembollen Keurings Dienst (BKD) bracht eind september een tegenbezoek aan de staat Michigan, nadat vorig jaar een Amerikaanse delegatie Nederland aandeed.

Volgens Hendrik Jan Kloosterboer van Anthos, die mee was met de delegatie, zorgt met name Hosta Virus X (HVX) voor problemen bij de Michiganse kwekers. "Michigan keurt namelijk partijen met een virusaantasting groter dan 1% af. Vaak gebeurt dit op het laatste moment, waardoor deze kwekers grote verliezen lijden."

Volgens Kloosterboer liet de Amerikaanse PD er tijdens het bezoek geen twijfel over bestaan dat zij in de toekomst uitsluitend materiaal wil toestaan dat volgens bepaalde certificeringsprogramma’s is geteeld. De SelectPlant-systematiek van Naktuinbouw zou in haar optiek hier goed bij aansluiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.