Home

Achtergrond 220 x bekeken

Allochtone leerlingen niet lager ingeschat

Allochtone leerlingen krijgen niet vaker een lager advies voor het voortgezet onderwijs dan autochtone leerlingen.

Dat concludeert staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs vandaag na onderzoek door de Onderwijsinspectie. Dit voorjaar stelde de gemeente Amsterdam dat allochtone leerlingen die goed scoren met de Cito-toets vaker een lager schooladvies krijgen dan hun autochtone leeftijdsgenootjes.

Uit een apart rapport van de Onderwijsraad blijkt wel dat vooral kinderen van laagopgeleide ouders soms een te laag advies krijgen. Het gaat om ongeveer 10 procent van alle kinderen in het laatste jaar van de basisschool.

Dijksma noemt dit probleem "urgent''. ,,Wanneer extra aandacht wordt besteed aan deze kinderen, vooral met taal en rekenen, kan het niveau worden verbeterd'', stelt zij. De bewindsvrouw gaat daarom meer kinderen op vroege leeftijd taallessen geven.

"Daarnaast kan het nuttig zijn sommige kinderen een jaartje extra tijd in het basisonderwijs te geven, niet massaal maar wel als het in het belang van het kind is'', stelt zij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.