Home

Achtergrond 258 x bekeken

Akkoord over levering warmte Kanaalzone

Het havenschap Zeeland Seaports heeft met Yara in Sluiskil een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de levering van warmte en CO2 aan glastuinders die zich in de Kanaalzone willen vestigen.

Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant. Yara kan voorzien in de volledige behoefte aan restwarmte. CO2 komt het bedrijf tekort. Yara kan in potentie in de helft van de behoefte voorzien.

Op dit punt is de hoop gevestigd op Koninklijke Nedalco die plannen heeft voor een bio-ethanolfabriek in Sas van Gent. Die zou voldoende CO2 kunnen leveren. Maar of dit doorgaat is zeer onzeker omdat de overheid naar de smaak van het bedrijf te weinig subsidie geeft voor vestiging in Sas van Gent.

Het havenschap, Yara en leidingenspecialist Visser & Smit Hanab uit Papendrecht hebben het bedrijf WarmCO2 opgericht. Dit bedrijf zal de voorwaarden voor levering van restwarmte en koolstofdioxide aan de tuinders bepalen.

De verkoopprijzen vallen, zo blijkt uit een toetsing door de brancheorganisatie LTO, tien procent lager uit dan de huidige prijzen bij warmtekracht-koppeling. De tarieven liggen voor de komende vijftien tot twintig jaar vast, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.