Home

Achtergrond

Agrosector vreest onevenwichtig WTO-akkoord

Europa moet in het WTO-overleg op landbouwgebied gelijkwaardige tegenprestaties eisen van de Verenigde Staten en andere handelsblokken.

Ook moeten de zogenoemde non-trade concerns (NTC's) worden meegewogen. Anders wordt het een onevenwichtig en schadelijk akkoord, dat in Europa veel geld en banen kost.

Dit schrijven LTO Nederland en het Nederlands Agribusiness Forum in een brief aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Internationale Handel).

De voorzitters Albert Jan Maat en Daan van Doorn schrijven Heemskerk dat de Europese landbouw en voedselindustrie zich, afgaande op de signalen uit het huidige overleg, uit de markt dreigen te prijzen. Naast meer aandacht voor de NTC's zijn voor wat betreft de markttoegang nog een aantal zaken van groot belang, stellen beide organisaties.

Zo willen het behoud van de speciale vrijwaringsregeling om de Europese markt te kunnen beschermen tegen plotselinge toenames van de import, willen ze een reeks gevoelige producten aanwijzen die extra bescherming behoeven en is volgens hen een formule nodig voor het berekenen van tariefcontingenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.