Home

Achtergrond 162 x bekeken

Adviesraad bepleit democratische opvoeding

Nederlanders moeten beter worden onderwezen over de democratie waarin ze leven.

Dat staat in een advies dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) heeft uitgebracht. "De democratie vergt onderhoud, want ze is broos en kwetsbaar.''

Dat zei professor Micha de Winter van RMO vandaag bij de presentatie van het rapport. Hij kreeg bijval van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en van premier Jan Peter Balkenende.

"De democratie is niet vanzelfsprekend'', constateerde Ter Horst in een reactie. "De RMO breekt terecht een lans voor democratische opvoeding, zeker omdat er in dit land ook mensen leven die zijn opgegroeid in een dictatuur.''

De minister wil een aantal maatregelen nemen om de democratie te versterken. Daarbij denkt ze aan een impuls voor de partijdemocratie, die volgens haar de basis van het geheel vormt. "Er zijn veel mensen die politieke interesses hebben, maar de stap naar een actieve rol is nog te groot.'' Het initiatief voor een Huis voor de Democratie noemde de minister ook interessant. Daarnaast wil ze een discussie aanjagen over de Grondwet en ervoor zorgen dat overheden sneller signalen oppikken van zaken die mensen bezighouden.

Bestuurlijke vernieuwing is volgens Ter Horst geen middel om de democratie te versterken. "Dat is een vorm van symptoombestrijding, waarbij niet onder de motorkap wordt gekeken.''

Uit onderzoek dat de RMO heeft laten uitvoeren, blijkt dat zo'n 30 procent van de Nederlanders cynisch, onverschillig of zelfs vijandig tegenover de democratie staat. Dat komt onder meer voort uit wantrouwen tegenover politici en het idee dat de democratie inefficiënt is.
Het RMO-rapport maakt onderdeel uit van de Week van de Democratie, die de publieke omroepen tot en met volgende week vrijdag organiseren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.