Home

Achtergrond 480 x bekeken

Advies: schaf hypotheekrenteaftrek in stappen af

De hypotheekrenteaftrek moet stapsgewijs worden afgeschaft.

Dat stelt de VROM-raad. Volgens voorzitter Henry Meijdam gaat het om een spoedeisend probleem. Het adviesorgaan van het kabinet stelt dat er zich een maatschappelijk drama afspeelt.

De hypotheekrenteaftrek is een van de belangrijke redenen waarom veel mensen geen passende woning kunnen vinden, aldus de VROM-raad. Door deze koopsubsidie worden de prijzen van koophuizen namelijk opgedreven. De overheid schenkt jaarlijks 9,9 miljard aan huiseigenaren terwijl huurders op 1,8 miljard kunnen rekenen.

Daarbij komt dat de huur- en koopprijzen onder druk staan van een tekort aan woningen. Volgens de raad stagneert de productie van nieuwbouwwoningen. Voor de komende 25 jaar zijn nog eens meer dan 1 miljoen woningen nodig, aldus de instantie.

Het is niet de eerste keer dat de VROM-raad de aftrek van de hypotheekrente ter discussie stelt. In 2000 en in 2004 kwam de adviesraad al met voorstellen om dit belastingvoordeel voor huiseigenaren af te schaffen.

De raad krijgt brede steun voor het plan. Naast internationale denktanks vindt ook de vereniging van woningcorporaties Aedes dat ingrepen nodig zijn. De Woonbond stelt dat het kabinet een mogelijke daling van de waarde van woningen moet accepteren bij de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

De organisaties vinden het te gek voor woorden dat het kabinet zelfs een discussie over het afschaffen van het belastingvoordeel uit de weg gaat. Voorzitter Meijdam van de VROM-raad: "We willen niet rebellerig zijn. Het gaat ons om de ernst van de problematiek.''
De VROM-raad vindt niet alleen dat de hypotheekrenteaftrek moet worden afgeschaft. Het wil ook andere belastingen en subsidies op wonen opheffen, waaronder de huurtoeslag en de belasting op woningen, het eigenwoningforfait.

In plaats van deze regelingen moet er één woontoeslag komen. Dat is een subsidie op zowel koop- als huurwoningen voor mensen met een laag inkomen. De hoogte van de toeslag moet daarnaast onder andere afhangen van de plaatselijke huur- of koopprijs van de woning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.