Home

Achtergrond 195 x bekeken

Aardbeiplant niet beregenen bij nachtvorst

Wanneer een aardbeitrayplant nog onvoldoende bloemen heeft aangelegd is het niet verstandig deze te beschermen tegen nachtvorst door beregenen.

Wanneer een aardbeitrayplant sterk vegetatief groeit, doet hij er lang over om in september het signaal op te pakken om tot knopaanleg over te gaan. Dat duurt soms wel 14 dagen, terwijl een 'arme plant' daar drie tot vier dagen over doet. Daar zit dus een verschil in omslagpunt in van 10 dagen.

Als een zware plant bloemen aanlegt, doet ie dat snel. Is die omslag eenmaal ingetreden, dan kan hij worden bijbemest. Dat geldt ook voor de armer opgekweekte plant, maar die moet drie tot vier keer sterker worden bemest om de vaart erin te houden. Dat is bijvoorbeeld van belang bij moeilijke groeiers als Lambada, Sonata en Darselect.

Voor beide typen planten geldt dat de bloemaanleg ongestoord moet plaatsvinden. Een nachtvorst zet dat proces stil, waarna het niet meer op gang komt. Beregenen voorkomt dat de plant bevriest, maar door al dat water blijft de omgeving zo lang koud, dat ook dan de bloemaanleg niet meer voortgaat. Daarom is bij nachtvorst afdekken met folie de enige optie.

Overdag kan die folie blijven liggen, zolang de temperatuur niet boven de 12 graden komt. Beregenen kan dus wel als zeker is dat de bloemaanleg is afgesloten, meestal zo rond half november. Een en ander kwam naar voren op een groeiservice-bijeenkomst met DLV’er Ad van Laarhoven, vorige week vrijdag in Etten-Leur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.