Home

Achtergrond 947 x bekeken

Aardappelrooier kan schoon de schuur in

Het rooien van de aardappelen is klaar en dus spuit een medewerker van de maatschap Binnema uit Eenrum de rooier schoon.

”We hebben zo’n 100 hectare aardappelen gerooid”, aldus Dirk Binnema. Het bedrijf begon de oogst in augustus. ”We hebben een paar weken stil gestaan vanwege het weer en omdat de aardappelen nog niet oogstrijp waren.” De akkerbouwer rooit met een zelfrijdende tweerijige De Wulf bunkerrooier. ”Bij goede omstandigheden rooien we eerst met een vierrijige voorraadrooier, waarbij we de aardappelen tussen twee nieuwe rijen gooien. Zo kunnen we zes rijen in één keer oprapen om de capaciteit te vergroten.” Het reinigen van de rooier gaat in twee etappes. ”Eerst met de brandslang en dan met de stoomcleaner”, aldus de vrijwilliger bij de brandweer. ”Zo krijgt het oude materiaal van de brandweer toch een nuttige bestemming.” Foto Jan Bouwman

De preirooidemonstratie op proeflocatie Vredepeel trok gisteren een ongekend aantal bezoekers. Kenmerkend voor rooimachines van prei is het klembandrooiprincipe. Verder zorgen roterende borstels voor het verwijderen van losse bladeren en gronddeeltjes. Nieuw bij de klembandrooiers is het automatisch afsnijden van overtollig blad en het automatisch vullen van de rekken. Voor de sturing van draaiende onderdelen zijn de rooimachines steeds vaker uitgerust met sensoren. Foto Clement Mol

Op een perceel van Mansholt Veredelingsbedrijf in Noord-Groningen wordt het land geploegd. Dat gaat goed, zegt Rijpko Mansholt. ”We waren bang dat de grond te stijf zou zijn, maar dat valt mee. Op dit perceel stond wintergerst en er komt straks weer wintergerst. Aardappelland woelen we. Dan blijven de aardappelen bovenin liggen zodat er meer kans is dat ze kapot vriezen. Bovendien gaat woelen sneller dan ploegen. Op de kopakkers en het tulpenland spitten we de grond. Daar is een diepe grondbewerking nodig. ” Foto Jan Bouwman

Een medewerker van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit Bilthoven neemt met een speciale machine een monster van het grondwater op een maisveld langs de Twenteroute ter hoogte van het Achterhoekse Lievelde. Het rijksinstituut moet in opdracht van de Europese Commissie in Brussel monsters nemen bij ruim vijfhonderd bedrijven, om te onderzoeken of de nitraatconcentraties in het grondwater niet te hoog zijn. Voor die concentraties gelden Europese normen, die ook Nederland na moet leven. Foto Theo Kock

Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik (CDA) onthult een promotiespandoek langs de snelweg A6 in Flevoland. Met de actie wil het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) aandacht vragen voor de positieve kanten van de akkerbouw. Volgens wetenschappers compenseert 1 hectare suikerbieten, door binding van CO2, de uitlaatgassen van 10 tot 15 auto’s. Ook de aardappelteelt is volgens het HPA ’klimaatvriendelijk’ omdat de teelt relatief weinig energie vergt. Foto Axipress

De Vughtse wethouder Willem Kraanen biedt met De Groene Bakfiets symbolisch 20 hectare landbouwgrond in zijn gemeente aan Natuurmonumenten aan. De maisakkers zullen veranderen in natuurlijke weilanden, aldus de beheerder. Natuurmonumenten toert sinds 27 september met de bakfiets door Nederland. Prominente Nederlanders vragen daarmee aandacht voor natuur in de eigen omgeving. Gisteren was de actie in de provincie Noord-Brabant.ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.