Home

Achtergrond 207 x bekeken

'Aardappelopslag is al vroeg vatbaar'

Voor dit gebied is de belangrijkste oorzaak van phytophthora de aardappelopslag. Antwoord A dus. Dat vertellen enkele grote aardappeltelers hier in de buurt me. De reden is dat aardappelopslag een vroege groei heeft, met vroege eerste bladzetting. Daarom is de aardappelopslag als eerste vatbaar voor de schimmel, vroeg in het seizoen. Die schimmel kan dan snel verspreiden naar omliggende aardappelpercelen.
Phytophthora is er elk jaar, maar de weersomstandigheden (met name hoge luchtvochtigheid) geeft de meeste ziektedruk. De schimmel is te herkennen aan bruine vlekken aan de jongste bladeren (de bovenste bladeren dus) van de aardappelplant. Onder aan het blad vormen dan pluisjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.