Home

Achtergrond 298 x bekeken 1 reactie

AID treedt niet handhavend op bij vanggewas

De Algemene Inspectiedienst (AID) treedt niet handhavend op als na mais op zand- en lössgronden wintertarwe, -gerst en triticale wordt geteeld. Officieel zijn dit namelijk geen vanggewassen.

Boeren zijn verplicht om na de maisoogst op zand en -lössgronden een vanggewas te telen. Er zijn maar enkele vanggewassen toegestaan. Dat zijn gras, winterrogge, bladkool en bladrammenas. Gras en winterrogge is niet of nauwelijks beschikbaar. Voor de teelt van bladkool en bladrammenas is het al te laat, omdat voor deze gewassen het groeiseizoen voorbij is.

Voor de AID reden om niet te gaan controleren welk gewas de boer gebruikt als vanggewas. De inspectiedienst benadrukt dat het niet gaat om gedogen. Een ander vanggewas gebruiken dan dat er in de wet staat is niet toegestaan. De dienst gaat hier echter niet op controleren.

Overigens is het niet toegestaan om een mengsel van een toegestaan vanggewas met een ander gewas te telen als een soort vanggewas. Het vanggewas mag eveneens niet vernietigd worden voor 1 februari 2008.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    henk

    Groen is groen, wat maakt het nu uit wat voor vanggewas gebruikt wordt.
    Het gaat er toch om om de laatste stikstof etc. te "vangen".

Of registreer je om te kunnen reageren.