Home

Achtergrond 22 reacties

AH stopt met merkmelk

Albert Heijn heeft de verkoop van de merkmelk van Campina gestaakt.

Sinds vorige week is de melk met evenwichtiger vetsamenstelling niet meer bij de AH-vestigingen te krijgen. De supermarktketen is ontevreden over de afzet van het product, meldt een woordvoerster. ”Het leverde onvoldoende toegevoegde waarde voor ons.” De keten verkocht de nieuwe melk van het zuivelconcern sinds dit voorjaar als proef in ruim vijftig winkels.

Campina vindt het besluit van AH onbegrijpelijk. "Bij andere winkelformules zien we prima resultaten", reageert een woordvoerster. Het concern is zo tevreden over de afzet dat het binnenkort ook boter, yoghurt, vla en pappen met evenwichtiger vetsamenstelling op de markt brengt.

Voorzitter Siem Jan Schenk van de LTO-vakgroep melkveehouderij, vindt het tijd worden voor een tegenactie van de zuivelonderneming. "Als de merkmelk zo goed loopt, dan moet Campina maar eens besluiten om AH een tijd niet te leveren. Dan moeten ze maar eens uitvechten wie er de sterkste is. De zuivelmarkt is er nu naar om die houding aan te nemen", meent Schenk.

Hij verwijst naar tegenacties van Grolsch en Peijnenburg die voor de producenten succesvol afliepen. Schenk stelt dat de strijd om het zuivelschap in de supermarkten onnodig veel boerengeld kost.

AH koos dit voorjaar voor een beperkte opname van de Campina-merkmelk. Wel zette het concern onder eigen huismerk weidemelk in het schap, geleverd door Friesland Foods.

René van Buitenen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r

  Kom op met z'n allen naar AH en vragen naar de merkmelk van Campina!

 • no-profile-image

  wim

  eindelijk een goeie opmerking van siem jan schenk. En nu maar hopen dat frieslandfoods niet denkt: dat is mooi, nu kunnen wij die melk ook leveren. Nee als ff en campina nu samen eens hun ballen tonen, en ah eens even goed voor het blok zetten. Met zo een aktie zullen ze dan ook het vertrouwen van de veehouders weer terug kunnen winnen. Door jaren je produkten voor een appel en een ei aan deze grootgrutter weg te geven, zijn het nu campina en ff die maar eens een daad moeten stellen. Dus ff en campina zet hem op! Er zijn een hoop veehouders uit onvrede bij jullie weg gelopen, met een aansprekende aktie win je het vertouwen weer terug SUCCES!!!!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder lid DDB

  Deze keer ben ik het volledig met Siem Jan Schenk eens (is wel eens anders).
  Gewoon niet leveren aan AH. Er is schaarste, dus zuivelcooperaties gebruik je marktmacht ten gunste van ons inkomen. Ook op langere termijn. Kunnen ze wennen aan hogere prijzen.
  Wordt eindelijk de kostprijs eens betaald.

 • no-profile-image

  fam. frijters

  alles van Campina uit de schappen bij AH,ook de mona toetjes e.d.
  AH is een oplichter,wij strijden in nederland om niet te enten tegen M.K.Z.
  en AH verkoopt geënt vlees uit anderen landen.AH ziet alleen maar dollartekens maar we moeten het hier in NL. recht
  zien te houden.

 • no-profile-image

  ton

  AH probeert op deze wijze Campina en Friesland Foods tegen elkaar uit te spelen en zo invloed uit te oefenen op de inkoopprijs. Als de zuivelondernemingen zich hiervoor laten gebruiken is AH weer de lachende derde en de boer uiteindelijk de dupe.
  Het gevolg is een prijsoorlog als gevolg van verdeeldheid en concurrentie onderling.
  Daarom; bestuurders, vergeet niet dat u dient te handelen in het belang van de veehouders, laat persoonlijke emoties los en denk eens serieus na over samenwerking. Als de tijd ervoor rijp moet zijn dan is het nu wel.
  Tevens merk ik op dat Annie nogal vrij kort door de bocht gaat met haar opmerking over de subsidies en ik sluit me bij Ada aan. Beste Annie, als voorbeeld; leg de akkerbouwers maar eens uit waarom vorig jaar een exportverbod werd afgekondigd toen de prijzen van granen omhoog gingen en de EU beducht was voor graantekorten. Men werd toen min of meer verplicht tegen een lage(re) prijs te leveren. Wat hadden de boeren graag zonder subsidie aan de wereldmarktprijs geleverd.

 • no-profile-image

  gerrit

  Uhm Wessel, je begrijpt me iets verkeerd, Ik vind het super dat de LTO eindelijk is wat tegensputtert!......En daar zijn ze idd voor, maar het lijkt in dit geval dat Siemen Jan zich extra druk maakt voor campina.........Als het een andere kleine fabriek was geweest dan moet ik het nog zien wat ie dan gedaan had.....
  Maar wat al eerder is gezegt hier, dat AH een grote oplichter is. Sinds de mkz kom ik al niet meer in die winkel!!

 • no-profile-image

  Henk

  Wat Siem Jan Schenk nu eindelijk zegt is iets wat de NMV en DDB al lang geleden vertelde en actie ondernamen. Terwijl SJS lekker achterover leunde. Ik ben blij dat de neuzen eindelijk eens dezelfde kant gaan opstaan. Niks is beter voor de melkveehouder. Een wat A.H. betreft mijden die handel en Campina moet zijn been strak houden, dan maar helemaal niks meer leveren aan deze grootgrutter en RFF moet solidair zijn en niet achterbaks doen er onder kruipen.

 • no-profile-image

  A

  Er is geen verplichting om Campina af te nemen.
  Het begint met merkmelk en daarna volgen de andere zuivelproducten en lange houdbare producten.

  En als er een artikel niet is ( teweinig besteld) adviseren ze natuurlijk hun eigen merk. En wie weet uit welke fabriek komt.Staat niet op de verpakking!
  Voldoen die ook aan de strenge eisen!

  Als je kijkt naar de inkoopprijs, AH zorgt er wel voor dat er nikst aan hun winstpercentage verranderd.

 • no-profile-image

  Wessel

  AH is een afzetter en dat is het bedrijf altijd al geweest. Hoeveel bedrijven en boeren al wel niet kapot zijn gegaan door de AH zijn denk ik niet eens te tellen. Ik ga zelf nooit na de AH omdat het gewoon oplichters zijn.

  En Gerrit de LTO bemoeit zich ermee omdat ze de belangen van boeren behartigd dat is hun vak, waarom denk je anders dat de boeren lid zijn. Het gaat hier wel om het belang van de agrarische sector en dus het inkomen van boeren.

  De AH had allang gemeden moeten worden door de consument. Want als Laurus kapot is gaan de prijzen fors omhoog en is er vrijspel voor de AH en krijgen we dus monopolie.

 • no-profile-image

  annie

  AH moet zelf weten of ze die Campina melk wel of niet willen verkopen. Ze hebben genoeg keuze op zuivelgebied dus waarom zou je VERPLICHT moeten zijn om ook dat ene van dat merk er nog bij af te nemen. AH heeft groot gelijk om als iets niet loopt het uit het assortiment te halen. AH is geen boer die overal maar subsidie voor krijgt als even iets tegenzit. Dus moet AH als een koopman handelen!!!!!

 • no-profile-image

  Gerrit

  Waar bemoeit de LTO zich mee, Heeft Siem jan Schenk aandelen van Campina ofzo....tsss.....als de DOC of CONO of noem een andere 'kleinere' fabriek dit overkwam had je hem ook niet gehoord.

 • no-profile-image

  jol

  nu vraag ik me toch af wat die ondernemers bij FF doen of zijn dit geen ondernemers maar nog ouderwetse boeren. In de groente teelt krijgen we dit vaak te horen van dat ze bij een ander goedkoper kunnen laden.....fijn zeg ik dan maak die eerst dan maar kapot dan zorg ik daarna wel voor een stabiele markt.

 • no-profile-image

  melkveehouder campina

  Als FDC dan ook maar eens om de boeren denkt en niet weer in het leeg gekomen schap duikt, en zich zo weer laat uitspelen.

 • no-profile-image

  ton

  Laat ons bij de kern blijven en dat is dat een grootgrutter zijn marktmacht wil misbruiken. Siem-Jan heeft dit heel goed in de gaten en zijn oproep had daarom evengoed gericht kunnen zijn aan een andere, ook kleine, fabriek.
  Als ik de reacties lees van diverse (FCD, Campina, DDB) zitten we al een heel stuk op de goede weg; het besef is er inmiddels dat we samen moeten optrekken en een vuist maken richting de afnemers om onze positie te behouden en te versterken, en ons niet laten verleiden tot onderlinge discussies waarmee we onszelf onderuit halen.

 • no-profile-image

  Ada

  Goedemorgen Annie,
  Even een nuancering.... als een boer subsidie ontvangt is dat om u als consument een BETAALBAAR !!!basisvoedselpakket te kunnen geven. Als, wij boeren, alle kosten zouden kunnen doorberekenen wordt uw levenmiddelenpakket aanzienlijk duurder. Verder ben ik wel met u eens dat de AH zelf zijn producten moet kunnen kiezen, mits ze aan de geldende regelgeving voldoen. Wat ik er dan wel aan toe wil voegen is dat als regelgeving geldt voor nederlandse boeren, ze geen producten uit het buitenland moeten halen die niet aan de nederlandse regelgeving hoeven te voldoen. Want meten met twee maten, is tegen mijn principes.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Albert Heijn zal wel niet genoeg aan de merkmelk kunnen verdienen.

 • no-profile-image

  J. Smits

  Pure marktwerking!!

  Leve het zuiveltekort, Campina kan z'n melk nu ook op andere manieren kwijt. Die mischien zelfs meer opleveren dan goedkoop in de schappen van AH neer te zetten.

  Campina boycot AH dus!!

 • no-profile-image

  Paul

  Goed plan van Siem Jan : gewoon een leverstop aan AH door Campina en Friesland foods !

 • no-profile-image

  rosemarie trotse boerin

  zolang AH producenten van alles belooft, maar het niet nakomt, doet de sector er goed aan AH te mijden. Dus boeren en boerinnen koop uw spullen dan ook maar niet meer. Ik krijg al jaren een vieze smaak bij het AH gevoel

 • no-profile-image

  Een consument

  Beste Ada uit Almelo, de subsidie die u ontvangt is niet zozeer bedoelt om de consument een betaalbaar levensmiddelenpakket te geven, maar om te zorgen dat er boeren in Europa blijven en dat het platteland leefbaar blijft. De prijzen in Europa zijn immers juist hoger dan in de rest van de wereld dankzij de importheffing indien producten buiten de EU worden ingevoerd. Zelf ben ik voor een gezonde Nederlandse zuivelsector, maar een supermarkt mag zelf bepalen welke producten wel of niet in de schappen liggen. En vervolgens mag ik als consument zelf bepalen waar ik mijn producten koop. En met deze actie van Albert Heijn krijgt deze supermarkt er bij mij een minpuntje bij.

 • no-profile-image

  joop

  AH verkoopt liever weidemelk van frieche vlag. Friesche Vlag levert nl het helejaar door weidemelk - dus ook in de stalperiode- en campina doet dit niet die levert alleen maar merkmelk hethele jaar door. Ik vind merkmelk dus eerlijkerder, maar mensen willen bedonderd worden. En AH houd er ook van ommensen te bedonderen.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  blijkbaar waren de onderhandeling van deze zomer tussen Campina en Friesland Foods met AH al de aanleiding. De Campina baas sprong toen al uit zijn vel over de prijs van FF.
  Met de melk van Friese vlag kun je als grootgrutter meer verdienen.En Friesland Foods heeft de verplichting om de schappen vol tehouden. LTO moet meer voor uit kijken.Want in Engeland is de vrees al dat rond de kerst er te weinig melk is om de schappen te kunnen vullen. Het is nu tijd voor LTO om geen quotum verruiming te willen maar nu te oogsten op langere termijn met prijs afspraken en anders lege vakken.
  Maak duidelijk dat melk met een toegevoegde waarde een status heeft. Maak ook inzichtelijk het kosten plaatje van de boer. Dit is belangenbehartigen oude stijl Siem Jan!!!!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.