Home

Achtergrond

30 miljoen voor maatschappelijke stages

Gemeenten krijgen 30 miljoen euro om maatschappelijke stages en vrijwilligerswerk te stimuleren.

Dat hebben staatssecretarissen Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vandaag bekendgemaakt.

De helft van het geld wordt verdeeld over gemeenten met een middelbare school. Daarmee moeten zij scholieren helpen bij het vinden van een maatschappelijke stageplek. De overige 15 miljoen euro gaat naar alle gemeenten. Daarmee moeten zij alle soorten vrijwilligerswerk bevorderen.

Met het geld voor de maatschappelijke stage worden stagemakelaars aangesteld die in overleg met scholen leerlingen aan een stageplek helpen. Vanaf 2011 zullen ongeveer 195.000 scholieren om het voortgezet onderwijs zo'n stage lopen. Van Bijsterveldt verwacht dat ruim de helft zelfstanding een plek weet te vinden.

De rest van het geld gaat ook naar bemiddeling, en wel tussen vraag en aanbod van vrijwilligers en scholieren voor een maatschappelijke stage. "Dat betaalt zich dubbel en dwars terug. Immers, de maatschappelijke stagiair van nu is de vrijwilliger van de toekomst'', aldus Van Bijsterveldt.

Dit najaar komt zij met een definitief plan voor de maatschappelijke stage. Wel is al duidelijk dat scholieren in het voortgezet onderwijs gedurende drie maanden grofweg een dag per week stage gaan lopen. Zij kunnen zich inzetten voor hun eigen wijk of een probleemwijk, sporttoernooien organiseren of bijvoorbeeld nieuwkomers helpen in te burgeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.