Home

Achtergrond

Zalm tegen snelle afschrijving gewone kassen

Minister Gerrit Zalm van Financiën kan zich niet vinden in het voorstel van CDA en VVD om snelle afschrijving van gewone, grijze, kassen mogelijk te maken, net als van Groen Labelkassen. Dat heeft hij tijdens het debat over het wetsvoorstel Werken aan winst gezegd.

Werken aan winst regelt lagere belastingtarieven voor het bedrijfsleven (onder andere vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting). Dit wordt betaald door de afschrijvingsmogelijkheden op gebouwen te beperken.

Voor gebouwen geldt dat ze tot 50 procent van de WOZ–waarde mogen worden afgeschreven. Het kabinet zondert Groen Labelkassen en stallen uit, ter compensatie en tegelijk als maatregel om duurzame landbouw te stimuleren.

CDA en VVD vinden dit onterecht. Ze willen dat niet alleen de Groen Labelkassen niet worden aangemerkt als gebouw, maar alle kassen. De 22 miljoen euro die nodig is om dit te betalen vindt het CDA door de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor Groen Labelkassen, die wordt verhoogd van 40 naar 50 procent, na 2010 weer wat te verlagen. Voor 2007-2009 is dat niet nodig, omdat voor die periode al een overgangsrecht voor bestaande kassen is voorgesteld.

Zalm vreest vooral dat Brussel de uitzondering voor kassen aanmerkt als staatssteun. Daarnaast vindt hij het onjuist dat genoemde partijen de maatregel willen betalen door na 2010 de milieu–investeringsaftrek (MIA) voor Groen Labelkassen te verlagen. Bovendien geven ze niet aan met hoeveel procent de MIA dan moet worden verlaagd.

Lees ook Vrijstelling overdrachtsbelasting landbouwgrond
Lees ook Kassen mogen niet meer volledig worden afgeschreven

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.